Preporuke za ponašanje i boravak u tržnim centrima

28.05.2020. 09:38 / Izvor: Akta.ba
Preporuke za ponašanje i boravak u tržnim centrima

Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite danas se na prostoru FBiH nakon 70 dana ponovo otvaraju tržni centar.

Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite danas se na prostoru FBiH nakon 70 dana ponovo otvaraju tržni centar. Tim povodom Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je preporuke i listu mjera koje se moraju poštovati prilikom boravka u takvim objektima kako za posjetioce i mušterije, tako i za osoblje.

Organizacija i uvjeti prostora

-  Provoditi opće mjere navedene na početku ovog dokumenta.

-  Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.

-  Zbog kontrole broja mušterija preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održava zička udaljenost od 1- 2 metra.

-  Broj mušterija koje mogu bi u isto vrijeme unutar centra odredi prema površini prostora. Preporučuje se 10m2 po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100m2.

-  Unutar trgovačkog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.

-  Preporučuje se pojačna kontrola ventilacije prostora, sa dodavanjem više vanjskog zraka u sistem za ventilaciju. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona zamehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

-  Na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora, a najbolje ispred ulaza u svaku trgovinu, postaviti sredstvo za dezinfekciju sa uputstvom za korištenje, kako bi bilo dostupno uposlenicima i mušterijama.

-  Preporučuje se da se smanji broj predmeta namjenjenih sjedenju i odmoru kupaca u zajedničkim prostorima centra, kako bi se smanjilno nepotrebno zadržavanje.

-  Preporučuje se organizira rad u dvije smjene, na način da između smjena bude vremenski period u kome će se izvrši temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

-  Za pojedine djelatnosti primjenjuju se specifične preporuke dostupne od nadležnih ustanova (trgovine, ugostiteljski objekti, sportsko rekreativni kapaciteti, bazeni, hoteli, frizerski/kozmetočarski saloni i sl.).

Preporuke za mušterije

-  Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

-  Zadržavati se što kraće pri obavljanju trgovine.

-  Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj trebaju odgodi svoj odlazak u trgovački centar i javiti se svom ljekaru. 

Preporuke za osoblje/uposlenike trgovačkih centara

-  Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

-  Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru. Poželjno je da uposlenici vode računa o svom zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate pojavu simptoma kao što su kašalj, umor, otežano distanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti