Privremena nestabilnost turske lire neće imati uticaja na investicije u BiH

05.09.2018. 11:19 / Izvor: Akta.ba
Privremena nestabilnost turske lire neće imati uticaja na investicije u BiH

Vildić kaže kako je, Turska iz druge lige prešla u prvu, tako da su slične krize sasvim normalne i prolazne.

Fondacija Bigmev aktivno radi na spajanju bosanskih i turskih kompanija, kao i spajanju projekata u Bosni Hercegovini sa turskim investitorima. Veliki broj kompanija iz BiH zahvaljujući Bigmevu bio prisutan na više sajmova u ovoj zemlji. O svemu ovome, ali i o uticaju turske lire na investicije u BiH razgovarali smo sa prvim čovjekom Bigmeva u BiH, Samirom Vildićem. 

Bigmev je tokom ove, ali i prošle godine pomogao odlazak bh. kompanija na sajmove širom Turske, možete li nam reći kakvi su rezultati, koliko je ugovorenih poslova?

Da, BIGMEV između ostalog organizuje i posjetu bh. kompanija i privrednika na najveće sajmove u velikim Turskim gradovima, kao što su Istanbul, Bursa, Izmir i dr. Imamo potpisane posebne protokole sa organizatorima sajmova u Turskoj, tako da naše firme odlaze na sajmove uz simbolične kotizacije. Mi kao BIGMEV svake godine organizujemo preko 20 sajmova iz raznih sektora. Na neke sajmove ide i preko 30 predstavnika iz Bosne i Hercegovine. Svaki sajam donese nekoliko konkretnih rezultata. Zadovoljstvo naših firmi je najbitnije, a mislimo da su zadovoljne.

AUTOPUT SARAJEVO - BEOGRAD

Veliki broj privrednika iz Turske je od početka godine do danas posjetio BiH, da li već ima najavljenih investicija i u koju industrijsku granu?

Jako je bitno da se Bosna i Hercegovina turskim privrednicima nametnula kao potencijalno mjesto za investiranje i danas se u Turskoj o Bosni i Hercegovini govori kao državi koja predstavlja kapiju Evrope za turske privrednike. Zato ne treba da čudi veliki broj posjeta privrednika iz Turske. Poljoprivreda, stočarstvo, turizam i građevinarstvo neki su od sektora iz kojih su ove godine najviše dolazili turski privrednici. Pored privatnih investicija postoje i projekti koje podržava Turska država a najvažniji su izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd i izgradnja klaonice.

Kojom turskom investicijom ste ponosni i koja daje dobre rezultate od postojanja Bigmeva?

Fondacija BIGMEV radi na spajanju bosanskih i turskih kompanija, kao i spajanju projekata u Bosni Hercegovini sa turskim investitorima.Također, pomažemo našim firmama da uđu na tursko tržište. Mi smo povezni most, tu smo jako uspješni i imamo jako dobre rezultate. Za sve naše partnere iz Bosne I Hercegovine i Turske mi smo pouzdan izvor informacija, a ne treba zaboraviti da smo i licencirani od strane Ministarstva ekonomije u Turskoj za podršku malim i srednjim preduzećima. Mi smo ponosni sa svim turskim investicijama u Bosni i Hercegovini koje donose obostranu korist.

KRIZE NORMALNE I PROLAZNE

Koliko ekonomska situacija u Turskoj, odnosno slabljenje lire ima uticaja na investicije u BiH?

Privremena nestabilnost turske lire neće imati nikavog uticaja na investicije u Bosni i Hercegovini. Ne treba zaboraviti da se Republika Turska dokazala kao značajan politički a i ekonomski faktor u svijetu. Turska je iz druge lige prešla u prvu, tako da su slične krize sasvim normalne i prolazne.

Koji su Vam planovi do kraja godine?

Do kraja godine imamo više planiranih aktivnosti. Posebno treba istaći odlazak preko 50 predstavnika bosanskohercegovačkih firmi na B2B Matchmaking u Bursi polovinom ovog mjeseca, zatim dolazak 30 firmi iz Istanbula, također, ovog mjeseca i Business Matchmaking Event u turskom gradu Kodžaeli. Aplikacije za ovaj B2B susret je i dalje otvoren, tako da pozivamo firme da se prijave jer se radi o najvećem industrijskom susretu u Republici Turskoj.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti