Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prolongirana primjena elektronskog potpisa

Prolongiranje je potrebno jer još nije zaživjelo izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda.

31.01.2020. 08:06 / Izvor: Akta.ba

Savjete ministara BiH donio je Odluku o izmjeni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini, kojom se početak primjene elektronskog potpisa zasnovanog na elektronskom certifikatu na elektronskim carinskim deklaracijama prolongira za 1. juli 2021. godine.

Prolongiranje je potrebno jer još nije zaživjelo izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda za korištenje naprednog elektronskog potpisa obveznicima indirektnih poreza u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu.

Savjet ministara zadužio je UIOBiH i Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da, do dana početka primjene ove odluke, preduzmu sve potrebne aktivnosti iz svojih nadležnosti za certifikovanje UIOBiH za pružanje usluga u vezi sa elektronskim potpisom zasnovanim na kvalifikovanoj potvrdi, te da o tim aktivnostima sačine plan i da o realizaciji aktivnosti izvijeste Savjete ministara BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti