Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Protesti 24.juna: SSSBiH traži hitno usvajanje Zakona o minimalnoj plati

Traže i da se uveže radni staž svim radnicima kojima to do sada nije učinjeno.

14.06.2021. 14:33 / Izvor: Akta.ba

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) danas  je na sjednici usvojio Odluku o održavanju protestne šetnje 24. juna. 

Protest, koji će početi ispred sjedišta Udruženja poslodavaca, a završiti ispred sjedišta Vlade Federacije BiH se organizuje zbog zahtjeva da se hitno i bez odlaganja usvoji zakon o minimalnoj plati u Federaciji BiH kojim će se garantovati minimalna plata u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM. 

Između ostalog, tražit će i da se usvoje Izmjene i dopune Zakona o radu u tekstu koji je predložio Savez samostalnih sindikata BiH, a koji su podržale dvije komisije Parlamenta FBiH te potpisivanje granskih kolektivnih ugovora. 

"Tražimo da se uveže radni staž svim radnicima kojima to do sada nije učinjeno i da se implementira Zakon o zaštiti na radu FBiH i radnicima osiguraju sigurna radna mjesta", navodi se u saopćenju. 

U skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, u protestnoj šetnji će ućestvovati 100 predstavnika sindikata iz cijele Federacije BiH i svih grana i oblasti djelovanja, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

PODIJELI:

TAGOVI:

#sindikat

#protesti

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti