Plaćanje telefonom bit će moguće u svakoj prodavnici u Srbiji

18.01.2020. 11:58 / Izvor: B92
Plaćanje telefonom bit će moguće u svakoj prodavnici u Srbiji

Građani Srbije uskoro će moći da među prvima u Evropi u svakoj prodavnici u zemlji plate robu skenirajući svojim telefonima kod - QR code sa proizvoda.

Radi se o nastavku širenja mreže usluga instant plaćanja što je posebno važno za trgovce koji će na ovaj način istog trenutka dobiti novac za prodatu robu, umjesto da čekaju po nekoliko dana, kako je to inače slučaj kada se plaćanje obavlja karticama, kažu u Narodnoj banci Srbije.

S druge strane, širenjem novih usluga u oblasti "e-plaćanja" smanjuje se količina keša u opticaju što je praksa u brojnim razvijenim zemljama svijeta.

Za lidera po tom pitanju smatra se Švedska koja je zacrtala plan da do 2023. godine postane društvo bez gotovine.

Kada je riječ o plaćanju skeniranjem QR koda, u Narodnoj banci Srbije kažu da je pri kraju cijeli postupak "instalacije" ovakvog načina plaćanja.

"Riječ je o nečemu što je i za Evropsku uniju praktično tek u planu, dok naša zemlja na ovom sistemu plaćanja uveliko radi", ističe viceguverner NBS Dragana Stanić.

NBS je 2018. godine uvela mogućnost instant plaćanja u Srbiji pa se transferi novca mogu obavljati tokom 24 časa, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini i to za sekundu ili dvije.

U Srbiji se svakog mjeseca izda najmanje 15 miliona računa, za struju, telefon, infostan i druge usluge koje građani plaćaju.

"Plaćanje telefonom, odnosno skeniranjem QR koda, samo je jedan od načina da se izbjegne dugo stajanje u redovima ispred šaltera", ukazuje Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS).

Kada je riječ o sigurnosti ovog tipa plaćanja, Vasić kaže da su UBS i NBS zajedno ustanovili pravila šta tačno treba da sadrzi QR kod te da se cijeli sistem oslanja na iskustva, praksu, domaće i međunarodne zakone.

"S obzirom da Srbija želi da uđe u EU i većina naših zakona i sistema zaštite se oslanja na standarde koji postoje u EU", objašnjava Vasić i napominje da su banke u zemlji spremne za plaćanje skeniranjem QR koda.

Svakoj državi je u interesu da ima što manje gotovine jer upotreba keša, osim rizika da bude ukraden, zahtjeva skupe procedure čuvanja, transporta, skladištenja.

Nacionalna strategija Republike Srbije za mala plaćanja 2019 - 2024, između ostalog, predviđa duplo veći rast elektronskog i mobilnog bankarstva u zemlji.

Broj plaćanja karticama na internetu u prošloj godini bio je devet miliona u Srbiji što je za milion više u odnosu na 2018. godinu.

Najviše plaćanja bilo je na domaćim sajtovima, odnosno online prodavnicama, oko 4,7 miliona.

Kada je riječ o bezgotovinskom plaćanju, za samo godinu dana, od sredine 2018. do polovine prošle godine, uvećan je broj postterminala za 13 procenata, odnosno za oko 10 hiljada.

U Sjedinjenim Američkim Državama negotovinska plaćanja zauzimaju 80 odsto svih finansijskih transakcija.

Vlade mnogih zemalja u zapadnoj Evropi donose zakone kojima se gotovina skoro u potpunosti isključuje iz opticaja.

Lideri u tome su skandinavske zemlje Norveška, Danska, Švedska i Finska gde plastične bankarske kartice više ne predstavljaju najsavremeniju tehnologiju za bezgotovinsko plaćanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti