Vlada Srbije usvojila Strategiju za sprječavanje pranja novca

16.02.2020. 09:39 / Izvor: Agencije
Vlada Srbije usvojila Strategiju za sprječavanje pranja novca

Vlada Srbije usvojila je Strategiju za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma za period 2020-2024.

Vlada Srbije usvojila je Strategiju za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma za period 2020-2024 što predstavlja još jedan korak u osnaživanju ekonomskog sistema Srbije.

Opšti cilj Strategije je i aktivna saradnja javnog i privatnog sektora i pristup zasnovan na analizi i procjeni rizika.

Strategija ima četiri posebna cilja: smanjivati rizike od pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje kroz kontinuirano unaprijeđenje strateškog, zakonodavnog i institucionalnog okvira, spriječiti unošenje u finansijski i nefinansijski sistem imovine za koju se sumnja da je stečena krivičnim djelom, zatim efikasno i djelotvorno kažnjavati izvršioce krivičnog djela pranje novca i oduzimati nezakonito stečenu imovinu i na kraju uočavati i otklanjati prijetnje od finansiranja terorizma i kažnjavati izvršioce krivičnog djela finansiranja terorizma.

"Ovo je važna stanica na našem putu ka zdravoj i očuvanoj ekonomijij,  pravno-regulativnoj bazi koja čuva privredu od nelegalnih tokova novca. Neregulisani tokovi novca svaki finansijski sistem i privredu čine ranjivim i otežavaju da se lakše nađe odgovor na ekonomske izazove kojih je sve više u eri globalizacije i digitalizacije.", ocijenio je ministar finansija Siniša Mali.

Prema njegovim riječima pranje novca izaziva niz negativnih posljedica po društvo, koje se ogledaju u smanjenju legalnog privrednog sektora, uticaju na novčanu masu i devizni kurs, kao i na poreski sistem.

"Strategija predstavlja izraz koordinisanog pristupa problemima pranja novca i finansiranja terorizma u državi. Ona je i dokaz postojanja značajnog opredjeljenja na visokom političkom nivou za njihovo rješavanje, što se i u međunarodnom kontekstu očekuje od država posvećenim globalnoj borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.", kaže Mali.

Izazova ima mnogo,  počev od toga da je sve više u upotrebi elektronski novac koji je još teže pratiti, nego stvarnu gotovinu.

Novac postaje virtuelno sredstvo, broj na ekranu računara ili telefona.

Zbog toga su važne procedure i regulativa, hvatanje u korak sa razvijenim svijetom.

Vlada Republike Srbije je 13. februara 2020. godine usvojila Strategiju za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma za period 2020-2024 i prateći Akcioni plan za period 2020-2022.

Strategiju je izradio Stručni tim Koordinacionog tijela za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma koji su činila 42 člana koji su predstavljali 23 institucije.

U izradu Strategije bili su uključeni i predstavnici nevladinog sektora, a podršku izradi Strategije pružio je Projekat podrške EU sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji.

 

( Ekonomski.net )

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti