Zagreb: "Drive in" testiranje na koronavirus, brz i pouzdan test

02.04.2020. 08:45 / Izvor: BHRT
Zagreb: 'Drive in' testiranje na koronavirus, brz i pouzdan test

Uzorak se uzima pomoću posebnog upijajućeg štapića koji apsorbira veći broj stanica iz nazalne šupljine pacijenta.

Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Jasmina Vraneš izjavila je kako je ovaj test najbolji i pouzdan te kako samo testiranje, od uzimanja brisa do laboratorijskih rezultata, traje oko tri i pol sata, a od klasičnog testa razlikuje se samo po brzom sistemu uzorkovanja.

Svi pacijenti koji dolaze na ovo testiranje imaju uputnicu od obiteljskog liječnika ili epidemiologa, jer je riječ o osobama koje imaju simptome ili okolnosti zbog kojih se može sumnjati na zarazu koronavirusom.

"Ovo mobilno uzorkovanje smo nazvali ‘drive in’ misleći da će svi građani razumjeti i da će doći autom, da će se uzorak uzeti vrlo brzo, a auto nastaviti dalje”, kazala je Vraneš te dodala kako, unatoč tome, dio građana, iako posjeduje automobil, dolazi na testiranje pješice.

Vraneš je detaljno pojasnila način uzimanja uzoraka koje će se raditi ispred NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”. Istaknula je kako je dobro da vozač koji dolazi na uzorkovanje ima masku koju je prilikom uzimanja brisa, odnosno uzorka, potrebno malo spustiti kako bi se oslobodio nos iz kojega se za svega par sekundi posebnim štapićem izuzme uzorak sline i stanica. Slična pravila vrijede i za osobu koju je netko drugi dovezao na uzorkovanje, preporuča se da sjedi na sjedištu smještenom dijagonalno u automobilu u odnosu na vozača.

"Na znak našeg djelatnika, spušta se staklo, spušta se potom malo maska s nosa i obrisak je za par sekundi izuzet. Ne želimo zadržavanje nego što veću protočnost. Test nije brzi, on je najbolji mogući, samo je riječ o brzom uzorkovanju", pojasnila je Vraneš.

Uzorak se uzima pomoću posebnog upijajućeg štapića koji apsorbira veći broj stanica iz nazalne šupljine pacijenta.

Radi se o RT-PCR testu na tri gena, kazala je Vraneš, te dodala kako se uskoro očekuje velik broj automobila, za čiju je protočnost potrebno pridržavati se propisanih pravila o kretanju na dolasku do Zavoda i na odlasku nakon obavljenog uzrokovanja. Najavila je kako očekuje da će uskoro po jedan uzorak biti moguće uzimati svake minute.

Naglasila je kako se osobama koje dolaze pješice, bez auta, uzorak uzima na stolici smještenoj sa strane, koja se nakon svakog pacijenta dezinficira.

"Test se dojavljuje nakon tri i pol sata, nakon što bude gotov u laboratoriju. Liječnik koji je uputio pacijenta odmah alarmira i epidemiologa, ako je test pozitivan, kako bi se poduzele sve potrebne mjere", rekla je Vraneš.

Nalaze da su negativni također će dobiti svi liječnici opće, obiteljske medicine te pacijenti.

Jučer je od 7 ujutro do 19 sati na Zavodu putem ovog testa testirano oko 150 osoba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti