Srbija razvila prototip svog prvog respiratora

06.05.2020. 13:15 / Izvor: Tanjug
Srbija razvila prototip svog prvog respiratora

tartap kompanija SmartResearch i Institut Mihajlo Pupin razvili su prototip prvog srpskog respiratora.

Startap kompanija SmartResearch i Institut Mihajlo Pupin razvili su prototip prvog srpskog respiratora, rekao je ekskluzivno za Tanjug Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

"To je velika pobjeda srpske pameti i pobjeda znanja srpskih inženjera”, rekao je Popović i dodao da će osvojena tehnološka rješenja biti korišćena u proizvodnji srpskih respiratora za tretman pacijenata zaraženih korona virusom.

On je dodao da je dizajn ovog proizvoda prilagođen brzim tehnologijama proizvodnje, 3D štampom, CNC mašinama i laser sjekačima, i da je najveći dio komponenti proizveden u Srbiji.

"Za sada je proizvedeno pet prototipskih uređaja, a po njihovoj verifikaciji, proizvodni kapacitet Instituta Mihajlo Pupin mogao bi da bude deset kompletnih uređaja dnevno”, istakao je Popović i rekao da je uz podršku partnera iz namjenske industrije moguće značajno povećati proizvodni kapacitet.

Uskoro prezentacija

Ministar je naveo da je primarni cilj bio da se uređaj uspješno razvije u datom periodu i da se potvrde sve potrebne tehničke karakteristike za visoko sofisticirani medicinski uređaj ovog tipa.

"Ova faza razvoja završena je u roku od 30 dana, kao što je i predviđeno ugovorom o finansiranju između Fonda za inovacionu djelatnost i preduzeća SmartResearch. Prezentacija prvog srpskog respiratora bice održana sljedeće nedjelje”, rekao je Popović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti