U Srbiji otvorena fabrika složenih borbenih sistema

31.12.2012. 11:21 / Izvor: Agencija Anadolija
U Srbiji otvorena fabrika složenih borbenih sistema

Vojna fabrika je dio proizvodne jedinice "Morava" - Borbeni sistemi Srbije, u okviru preduzeća Jugoimport SDPR, a zapošljava 83 radnika, uglavnom mašinske struke, saopštilo je srbijansko Ministartvo odbrane.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić otvorili su u subotu u Velikoj Plani fabriku za proizvodnju složenih borbenih sistema.

Vojna fabrika je dio proizvodne jedinice "Morava" - Borbeni sistemi Srbije, u okviru preduzeća Jugoimport SDPR, a zapošljava 83 radnika, uglavnom mašinske struke, saopštilo je srbijansko Ministartvo odbrane.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će najveći zadatak ove Vlade, ali i bilo koje buduće, biti zapošljavanje.

"Mi smo pokazali da to danas u Srbiji može da se uradi sopstvenim sredstvima, sopstvenim snagama i sopstvenom pameću i u tom smislu sam veoma zahvalan i ministrima Dinkiću i Ljajiću, koji na svakom mjestu u svijetu, ali i ovdje u zemlji, ne samo da pokušavaju da pomognu, već i razgovaraju sa svima kako i na koji način da prodamo naše oruđe i oružje i na koji način da zaposlimo što veći broj ljudi", rekao je Vučić i dodao da jedan dio logističkih vozila već ide u Keniju koja već koristi srbijanske sisteme.

Vučić je najavio potpisivanje novog, velikog ugovora u vezi sa novim oružjem odbrambene tehnologije, jednog od najvećih koji je Srbija potpisala u proteklom periodu. On je takođe, izrazio uvjerenje, da će se na takav način naći lijek za onaj dio namjenske industrije koji lošije stoji, ali da će ta industrija od kraja 2013.  godine biti motor razvoja cjelokupne srbijanske industrije.

Vicepremijer i ministar odbrane Srbije je najavio da će u drugoj fazi biti zaposleno 192 radnika i naglasio da je cilj se uposli domaća privreda i da domaći radnici dobiju posao i da prihod od rada fabrike ostane u zemlji.

Ministar finansija Mlađan Dinkić je rekao da će Vlada ulagati dodatno u odbrambenu industriju.

 "Ta oruđa kreiraju naši vrhunski inženjeri, a ti proizvodi, takođe, angažuju brojne kooperante, u slučaju ove fabrike čak 30. Odbrambena industrija sigurno je velika izvozna šansa za kompletnu industriju", rekao je Dinkić.

Sa otvaranja fabrike poručeno je i da će proizvodna jedinica "Morava" u okviru preduzeća Jugoimport SDPR, koje se bavi izvozom oružja, imati veliki značaj i za Ministarstvo odbrane, odbrambenu industriju i privredu Srbije u cjelini.

Svečanosti otvaranja su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, načelnik General štaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, državni sekretar Ministrastva odbrane Zoran Đorđević, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti