Narodna banka Srbije uvela novi način podizanja novca

27.07.2020. 08:57 / Izvor: Blic
Narodna banka Srbije uvela novi način podizanja novca

Srbijanska narodna banka donijela je Instrukciju o načinu privremene isplate novčanih sredstava.

Srbijanska narodna banka donijela je Instrukciju o načinu privremene isplate novčanih sredstava s dinarskih i deviznih tekućih računa korisnika platnih usluga i pružanja usluge novčane doznake zbog trenutne epidemiološke situacije.

Naime, ubuduće će zbog zdravstvenih rizika jednokratno ovlašćenje moći da daju i stariji od 55 godina, osobe na liječenju ili smještene u ustanovi socijalne zaštite.

Punomoć se može dati na obrascima koji su odštampani uz ovu instrukciju, u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, pri čemu punomoć obavezno sadrži podatke iz tog obrasca.

U skladu s procjenom rizika od zloupotrebe i prevarnih radnji, banka može upotrebom sredstava za komunikaciju na daljinu da provjeri podatke korisnika i ovlaštenog lica i potvrditi autentičnost punomoći. Na ovaj način može se isplatiti 100.000 dinara mjesečno.

Na ovaj način banke su dužne da omoguće isplatu s računa korisnika koji su navršili 55 ili više godina života, osobi kojoj se pružaju usluge smještaja u ustanovi socijalne zaštite, kao osobama koje su na liječenju u zdravstvenim ustanovama.

Za ostale kategorije korisnika, odnosno za one korisnike koji ne ispunjavaju navedene uslove, banka može, ako tako sama opredijeli, u skladu sa sopstvenom procjenom rizika od zloupotreba i prevarnih radnji, primijeniti odredbe ove instrukcije i u drugim slučajevima kada procjeni da je to posebno opravdano. NBS naglašava da je riječ o “privremenom načinu isplate novca s računa korisnika”, koji je prije svega uslovljen trenutnom epidemiološkom situacijom u zemlji.

(Foto: Vesna Lalić/Nova.rs)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti