Srbija i Kosovo osnivaju zajednički tim privrednika

23.09.2020. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Srbija i Kosovo osnivaju zajednički tim privrednika

Tim za ekonomsku saradnju pod okriljem dve komore, sa kancelarijama u Beogradu i Prištini, sastavljen od poslovnih lidera i eksperata za ekonomsku normalizaciju, „pružaće pomoć vladama, biznis zajednici, DFC, EXIM banci, institucijama SAD-a i Evropske unije i svim učesnicima u procesima ekonomske normalizacije.

Predsjednici Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Kosova (PKK), Marko Čadež i Berat Rukići, u  zajedničkoj izjavi, nakon sastanka sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine i Adamom Bolerom, izvršnim direktorom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) najavili su osnivanje zajedničkog tima koji će pomoći efikasnijoj realizaciji projekata, kao doprinos poslovnih zajednica ekonomskoj normalizaciji predviđenoj vašingtonskim sporazumima.

U okviru tima, kako se navodi u zajedničkoj izjavi, formiraće se posebne grupe koje će razmatrati, pratiti i razvijati sektorske i pojedinačne projekte.

Grupa za razvoj  infrastrukture  doprinijeće nastavku izgradnje "Autoputa mira",  rekonstrukciji i modernizaciji željezničkih linija, njihovom povezivanju sa lukama na Jadranskom moru, infrastrukturnom opremanju industrijskih zona i obezbjeđivanju tehnologije za proizvodnju energije iz otpada. Grupa za  proizvodnju i diversifikaciju održive energije pružiće podršku otvaranju  regionalne elektrane na bazi litijumske tehnologije, istraživanju i eksploataciji litijuma i drugih dragocjenih ruda.  Predviđeno je i osnivanje posebnog tima za izgradnju fabrike stakla koja bi staklenom ambalažom snabdijevala proizvođače alkoholnih i bezalkoholnih pića u cijelom regionu, kao  i za agro turizam, kako bi se istražile mogućnosti i iskoristili potencijali za razvoj održivog turizma zasnovanog na prirodnim resursima turističkih destinacija kao što su Kopaonik, Brezovica i Rugovska klisura. 

Izražavajući u ime poslovnih zajednica  podršku poboljšanju ekonomskih i ukupnih odnosa dvije strane, posebno sporazumima potpisanim u Vašingtonu i procesu normalizacije kao preduslovu ekonomskog, društvenog i političkog razvoja Zapadnog Balkana, Čadež i Rukići, kao predsjednici privrednih komora - glavnih zagovornika slobodne trgovine i ekonomske integracije u regionu,  posebno su podržali inicijativu „Mini Šengen“ za jačanje regionalne saradnje, baziranu na četiri osnovne slobode Evropske unije. Smatraju da je to, važan korak, ka prosperitetu i unapređenju stabilnosti i konkurentnosti u čitavom regionu.

"Uvjereni smo da angažovanje američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) sa partnerima i njeno stalno prisustvo u regionu, demonstrira snažnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država da doprinesu boljim ekonomskim perspektivama čitavog regiona Zapadnog Balkana", istakli  su u zajedničkoj izjavi predsjednici PKS i PKK.

Neophodno je, ističu, da  sve strane ostanu čvrsto posvećene potpisanim sporazumima i da obezbijede njihovu implementaciju kroz pažljivo izrađen akcioni plan koji garantuje uspjeh i maksimalne koristi. 

Dvije komore, oslanjajući se na uspješnu saradnju iz prethodnih godina, nastaviće da pružaju pomoć kako bi se postigla održiva ekonomska normalizacija, naglasili su Čadež i Rukići. 

Primjena prethodno potpisanih sporazuma o ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine, obnavljanje i modernizacija željezničke infrastrukture na “istočnom” pravcu – Niš-Doljevac-Merdare-Priština i  izgradnja “autoputa mira” - Niš-Merdare-Priština, po mišljenju predsjednika PKS I PKK, obezbijediće osnovu i instrumente za značajno poboljšanje konkurentnosti, ekonomske kohezije i povezanosti u čitavom regionu Zapadnog Balkana.

"Izražavamo spremnost da proaktivno učestvujemo u pružanju podrške svim stranama u identifikovanju projekata, izvođenju studija izvodljivosti i drugim potrebnim aktivnostima, čiji je cilj poboljšanje diverzifikacije snabdijevanja energijom i doprinos ekonomskom, društvenom i ekološkom razvoju i koristima za lokalne zajednice",  konstatuje se u zajedničkoj izjavi.

Predsjednici privrednih komora Srbije i Kosova pozdravili su i posvećenost DFC-a da obezbijedi finansiranje garantne šeme za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, što će pozitivno uticati na obe ekonomije, posebno u otklanjanju posledica pandemije KOVID19. 

Kao zastupnici poslovnih zajednica, Čadež i Rukići  pozvali su „sve zainteresovane da aktivno učestvuju u unapređenju ekonomske normalizacije predviđene vašingtonskim i ostalim sporazumima, kako bi se njihovom punom i blagovremenom primenom angažovao kreativni, ekonomski, prirodni i naučni potencijal cijelog regiona“. 

Specijalni savjetnik predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel i šef DFC Adam Boler očekuju kontinuitet u realizaciji sporazuma iz Vašingtona. Da je riječ o posvećenosti vlade SAD, kaže Grenel, svedoči i činjenica da je u Beograd, samo dvije nedjelje nakon Vašingtonskog sporazuma, doputovala nikada veća delegacija SAD u posjeti Srbiji, od doba Džimija Kartera, a možda i u cijeloj istoriji odnosa dvije zemlje. To, kaže Grenel, pokazuje punu pažnju koju vlada SAD posvećuje ovom regionu.

Grenel je poručio je da Sporazum iz Vašingtona i dogovori postignuti u Beogradu nisu samo riječi na papiru, već znače nove poslove za ljude koji žive u ovom regionu, nova radna mjesta i razvoj privatnog sektora.

Jedan dio američke delegacije danas u Beogradu razgovara sa kompanijama u Srbiji o konkretnim projektima, koji bi mogli biti realizovani preko DFC.

Čadež je objasnio da je jedan dio projekata iz Vašingtonskog sporazuma vezan za infrastrukturu, drugi za oživljavanje projekata koji su “zaspali” zbog pandemije korona virusa, kao što su avionske i trgovinske veze, zatim projekti koji se tiču bankarskih garancija za mala i srednja preduzeća, što je izuzetno važno i što će biti značajno za kreiranja novih radnih mesta. 

"Praktičan rezultat je za nas veoma važan, jer poslie dugog vremema možemo u Beogradu i Prištini da pričamo o biznisu. Brojne političke teme su nas preplavile i nisu davale nikakvu perspektivu, nisu otvarale radna miesta, donosile investicije u region. Vidim u Prištini mnogo entuzijama, kao i ovdie u Beogradu. Postoji zalet za obie strane, da zajedno rade, stvore nova radna miesta i projekte, za bolju perspektivu regiona", rekao je Rukići, preneo je Tanjug.

 Foto Tanjug/Dragan Kujundžić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti