Slovenski ministar: Gospodarski pojasevi Hrvatske i Italije ne štete Sloveniji

19.12.2020. 10:40 / Izvor: Fena
Slovenski ministar: Gospodarski pojasevi Hrvatske i Italije ne štete Sloveniji

Odluke Hrvatske i Italije da proglase svoje isključive gospodarske pojaseve u Jadranskom moru neće negativno djelovati na dostupnost Jadrana za slovenske ribare ni na slovensku luku Koper.

Odluke Hrvatske i Italije da proglase svoje isključive gospodarske pojaseve u Jadranskom moru neće negativno djelovati na dostupnost Jadrana za slovenske ribare ni na slovensku luku Koper, izjavio je u petak slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar.

 Šefovi diplomacija Slovenije, Hrvatske i Italije sastat će se u subotu u Trstu i očekuje se da će potpisati izjavu o proglašenju gospodarskih pojasa i zaštitu Jadrana, čiji se tekst po Logaru još usklađuje, prenosi Hina.

Slovenija će na sastanku nastojati ispuniti svoje ciljeve, a izjavi će pristupiti ako ona bude usklađena te postupati sukladno svojim strateškim interesima, kazao je Logar na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Dodao je da proglašenje talijanskog i hrvatskog isključivog pojasa ograničava prava trećih država izvan Europske unije i da se za članice poput Slovenije stvari ne mijenjaju.

Vezano za neriješenu granicu na moru s Hrvatskom i doticaj Slovenije s otvorenim morem, Logar je kazao da je to odvojeno od isključivih gospodarskih zona i da je ključno da se utvrdi morska granica s Hrvatskom u dijelu mora koje je dosad bilo otvoreno more.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti