Potrebna intenzivnija saradnja

Brkić na marginama Bledskog strateškog foruma imao niz bilateralnih susreta

30.08.2023. 14:11 / Izvor: Fena
Brkić

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je 28. i 29. kolovoza na Međunarodnoj konferenciji Bledski strateški forum.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je 28. i 29. kolovoza na Međunarodnoj konferenciji Bledski strateški forum - Solidarnost za globalnu sigurnost, gdje je održao niz bilateralnih susreta.

Brkić se susreo se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Turske i šefom za odnose sa Evropskom unijom Mehmedom Kemalom Bozayom. Sagovornici su pozdravili  dobre i stabilne političke odnose dviju zemalja u cilju još intenzivnijeg razvoja bilateralne saradnje kroz političke, društvene i kulturne resore.

Istaknuta je važnost redovitog održavanja političkih kontakata na svim nivoima, nastavak kvalitetne ugovorne baze između BiH i Turske i jačanje prometne, digitalne i energetske povezanosti.

Brkić je naveo da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena postavljenim vanjskopolitičkim ciljevima što zahtijeva kontinuirano jačanje demokratskih institucija, zakonodavstva, socijalne i zdravstvene platforme, kao i jačanje i modernizaciju Oružanih snaga BiH i učešće u mirovnim misijama. Naveo je da je neupitna predanost postizanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH susreo se i sa  zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije Lashom Darsalijem, a sagovornici su pozdravili do sada ostvarene posjete zvaničnika dviju država i istakli potrebu za još intenzivnijom razmjenom bilateralnih posjeta ubuduće.

Brkić je naglasio da BiH u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije u okviru njenih međunarodno priznatih granica i istakao da je u junu 2023. na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda BiH podržala gruzijsku rezoluciju „Status interno raseljenih osoba i izbjeglica iz Abhazije i Južne Osetije“.

Naglašena je potreba za intenzivnijom ekonomskom saradnjom jer trenutno ona nije na zadovoljavajućem nivou, a prostora ima, posebno u oblastima poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva. Brkić je rekao da BiH ostaje posvećena saradnji i partnerstvu sa NATO-om, kao i da regionalna saradnja ostaje vitalan i nezamjenjiv faktor Bosne i Hercegovine na putu ka EU, te da je posvećena miru, stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu u regionu i svijetu.

Švedska ministrica za evropske poslove Jessika Roswall i zamjenik Brkić razgovarali su o potrebi unapređenja bilateralne ekonomske saradnje i uvjetima koji za to postoje, jer tržište Švedske predstavlja jedno od glavnih interesnih tržišta za bh. firme, a kako je bosanskohercegovačka dijaspora u Švedskoj veoma brojna i izuzetno dobro integrirana u švedsko društvo može uvelike doprinijeti uspostavljanju kontakata bh. i švedskih kompanija.

Brkić je održao i bilateralni sastanak s britanskim ministrom za Bliski istok, Sjevernu Afriku, Južnu Aziju i Ujedinjene nacije Tarikom Ahmadom s kojim je razgovarao o aspektima sigurnosti u BiH i prostoru zapadnog Balkana kao strateški važnog evropskog prostora. Navedeno je da zajednička kooperativnost Bosne i Hercegovine i zapadnih partnera može doprinijeti stvaranju boljeg ambijenta koji će doprinijeti investicijskoj klimi i dodatnom razvoju ekonomskih uvjeta kako u BiH, tako i cijeloj regiji. 

Također, Brkić se susreo i sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Slovenije Markom Štucinom. Bilateralni odnosi dviju zemalja ocijenjeni su prijateljskim i bez otvorenih pitanja, ali sa potencijalom za jačanje sektorske saradnje sa naglaskom na privredu, turizam i kulturu.

Naglašeno je da su politički kontakti česti i redovni, a obje zemlje su čvrsto predane njihovom daljnjem jačanju i razvoju. Zamjenik Brkić je čestitao Republici Sloveniji na uspješnom izboru za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN za 2024. i 2025. i informirao državnog sekretara o napretku koji je BiH učinila u posljednje vrijeme na ispunjavanju obaveza iz proces europskih integracija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU