Preminuo Dragutin Drk, vlasnik "Vindije" i ugledni biznismen

08.02.2021. 14:14 / Izvor: SRNA
Preminuo Dragutin Drk, vlasnik 'Vindije' i ugledni biznismen

Tokom privatizacije s vremenom je postao većinski vlasnik preduzeća s više od 90 odsto dionica i jedini član Uprave "Vindije".

Dragutin Drk, vlasnik kompanije "Vindija" i jedan od najznačajnijih varaždinskih privrednika, preminuo je danas u 84. godini, saopšteno je iz ove kompanije.

On je bio dugi niz godina generalni direktor i predsjednik Uprave Grupe "Vindija", koja je iznjedrila cijeli niz velikih brendova u prehrambeno-prerađivačkoj industriji.

Drk je u u Varaždinu, gdje je rođen, završio srednju mljekarsku školu, a u "Vindiji", koja se tada zvala "Gradska mljekara Varaždin", zaposlio se 1961. godine na mjestu poslovođe, a direktor postaje 1965. godine. 

Tokom privatizacije s vremenom je postao većinski vlasnik preduzeća s više od 90 odsto dionica i jedini član Uprave "Vindije".

Kompanija se širila i prerasla u grupu, kupovinom  "Koke", otvaranjem stočne hrane, pokretanjem "Vindona", te kupovinom niza drugih tvornica u regiji,  prenose hrvatski mediji.

Na čelu "Vindije" Drk je proveo je više od 50 godina, stvarajući regionalnog prehrambenog lidera, koji danas zapošljava gotovo 3.700 ljudi, navedeno je u saopštenju. /kraj/sđp

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti