Belje najbliže preuzimanju kompanije Meggle Hrvatska?

24.08.2020. 08:05 / Izvor: Akta.ba
Belje najbliže preuzimanju kompanije Meggle Hrvatska?

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) odobrio je plan zbrinjavanja viška radnika kompaniji “Meggle” Hrvatska d.o.o.,

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) odobrio je plan zbrinjavanja viška radnika kompaniji “Meggle” Hrvatska d.o.o., koji je izrađen zajedno sa sindikatima te će sljedeće sedmice Uprava obaviti individualne razgovore sa svim radnicima kojima se otkazuju ugovori o radu.

Tu su obavijest od Uprave dobili svi radnici “Megglea”, a, kako se nadalje navodi, 25. avgusta će im biti uručeni raskidi ugovora o radu te će dobiti i informacije o iznosima otpremnina, otkaznim rokovima, ali i pravima koja mogu ostvariti nakon prestanka radnog odnosa.

Kako su ponovno iz Uprave “Meggle” Hrvatska radnike izvijestili osim restrukturiranja poslovanja vode i intenzivne razgovore s nekoliko kompanija koje bi potencijalno mogle preuzeti proizvodnju.

"Moguće preuzimanje proizvodnje sa strane novog vlasnika nema nikakav uticaj na otkazivanje ugovora o radu i isplatu otpremnina sa strane Megglea Hrvatska", istaknli su iz Uprave.

A što se tiče potencijalnih kupaca osječke mljekare “Meggle” Hrvatska d.o.o., interes su odmah, nakon što je prije mjesec dana objavljeno da “Meggle” gasi proizvodnju u Osijeku, iskazali “Žito grupa” i kompanija “Bella Vita” sa sjedištem u Vukovaru, a nakon toga navodno i Prvo plinarsko društvo (PPD) te “Belje plus” d.o.o., s kojim su, kako neslužbeno doznaje Glas Slavonije, pregovori već u završnoj fazi. No to iz Fortenove nisu mogli, kako su nam kazali, ni potvrditi ni opovrgnuti.

Na upit poslan PPD-u i “Žito grupi” o interesu za “Meggle” i eventualnim pregovorima o preuzimanju nisu odgovorili.

Jedino je Ivan Novak iz kompanije “Bella Vita” potvrdio da su pregovori s upravom “Megglea” u toku i da idu u dobrom smjeru. Ako pak ne uspiju preuzeti osječku mljekaru, Novak kaže da će u Zoni Nemetin u Osijeku sagraditi novu mljekaru, kapaciteta bar dvije trećine “Meggleove”, i da će zaposliti 100-tinak radnika, a da su istovremeno u pregovorima i s “Meggleovim” kooperantima.

Da je to tačno, potvrdio je i Davor Adžić, suvlasnik kompanije “Landia” d.o.o. Tordinci i jedan od najvećih kooperanata “Megglea”, koji svaki dan isporučuje “Meggleu” 7000 litara prvoklasnog mlijeka.

"Zvali su me iz tvrtke Bella Vita iz Vukovara i, kako su mi objasnili, u planu imaju izgraditi i mljekaru, ali nismo se ništa podrobnije dogovorili. Inače, u utorak imam važan sastanak u Meggleu i tada će biti jasnije kakvu će poslovnu politiku provoditi nakon najave Megglea da će do kraja godine obustaviti proizvodnju", kaže Adžić i dodaje da je s njima godinama imao dobru suradnju, na obostrano zadovoljstvo.

Adžić je ranije rekao kako još vrijede ponude dva prerađivača mlijeka, “Vindije” i “Dukata”, a odlučiće bolji ponuđeni uslovi, dok je juče rekao kako pregovara s “Dukatom”, koji ga je nazvao u vezi s mogućom saradnjom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti