Srbija izdvaja 9,2 miliona eura za izgradnju fabrike vakcina

21.09.2021. 09:17 / Izvor: Akta.ba
Srbija izdvaja 9,2 miliona eura za izgradnju fabrike vakcina

Sa pratećom infrastrukturom, pristupnim putevima i priključnim saobraćajnicama.

Vlada Srbije izdvojila je 1,08 milijardi dinara (oko 9,2 miliona eura) za izgradnju fabrike vakcina sa pratećom infrastrukturom, pristupnim putevima i priključnim saobraćajnicama, navodi se u Rješenju Vlade Srbije. 

Ukupan iznos prenijet je iz budžeta Ministarstva privrede u budžetsku rezervu, a zatim dodijeljen Ministarstvu odbrane radi obezbjeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za izgradnju objekta posebne namjene “Fabrika vakcina”, piše u rješenju.

Novac koji će se koristiti za izgradnju fabrike vakcina je u budžetu prvobitno bio namijenjen za subvencije privatnim preduzećima radi ublažavanja posljedica nastalih usljed pandemije. Iz istog dijela budžeta novac se preusmjeravao i za izgradnju i opremanje kovid bolnica u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu.

Podsjetimo, kamen temeljac za izgradnju fabrike vakcina kompanije “Sinofarm” položen je početkom septembra u zemunskom naselju Soko Salaš, a fabrika u kojoj će se proizvoditi vakcina kineske kompanije zajedničko je ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti