Fiat odlazi iz Kragujevca, radnicima nudi posao u drugoj državi

10.02.2022. 12:00 / Izvor: Beta
fiat kragujevac

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK) Jugoslav Ristić ocijenio je da se iz ponude FCA radnicima u Kragujevcu da idu na tromjesečni rad u Slovačku.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK) Jugoslav Ristić ocijenio je da se iz ponude FCA radnicima u Kragujevcu da idu na tromjesečni rad u Slovačku, jasno vidi da ova kompanija ne namjerava da radi u Kragujevcu i da neće biti ništa od proizvodnje novog modela, piše Agencija Beta.

On je agenciji Beta rekao da su i tokom vikenda iz FCA pozivali radnike telefonom i predstavljali im ponudu za rad u fabrici automobila u Trnovu u Slovačkoj. 

"Pritom ih, ako nisu zainteresovani, pitaju o razlozima za to čime remete njihovu privatnost. Radnici koji ne prihvataju ovu ponudu obično navode porodične razloge budući da su to prije svega mladi ljudi", kazao je Ristić.

On je istakao da sindikat insistira da izjašnjavanje o ponudi bude samo na dobrovoljnoj osnovi.

"Za sindikat je diskutabilan zakonski osnov za upućivanje radnika FCA u Slovačku. Ako je to Zakon o upućivanju radnika na rad u inostranstvo, onda valja navesti da se radnici mogu slati samo u fabriku čiji je vlasnik ili većinski vlasnik poslodavac koji ih upućuje na rad", rekao je Ristić.

On je objasnio da fabrika automobila u Trnavi u Slovačkoj proizvodi Peugeot i Citroen vozila, pa se može tumačiti da uslov iz zakona nije ispunjen, mada FCA može da se pozove na grupaciju "Stelantis".

"Po tom zakonu radnicima sljeduje mjesečna novčana naknada koja mora biti veća od prosječne zarade države u koju se šalju na rad, kao i da im budu plaćeni troškovi putovanja, smještaja i ishrane", rekao je Ristić.

On je naveo da su iskustva sa prvom grupom kragujevačkih radnika koja je prošle godine otišla na poziv Fiata da radi u Slovačku - loša.

"Prema našim saznanjima, u fabrici su ostala samo dvojica od devetorice radnika koji su lani prihvatili jednogodišnji rad u fabrici u Trnavi", kazao je Ristić.

Jedan od radnika koji se vratio prije isteka roka, po navodima Ristića, rekao mu je da se ne vraća i da "nema te cijene" zbog koje bi nastavio tamo da radi.

"On nam je rekao da im je bilo obećano 850 eura mesečno, ali su prva tri mjeseca imali 580, jer im je rečeno da su na obuci. Nije im bio plaćen smještaj, ni ishrana", rekao je Ristić uz ocjenu da nisu imali ni da prežive.

Prema saznanjima Samostalnog sindikata u FCA, poslodavac je ovoga puta ponudio bolje uslove za radnike koji se odluče za odlazak na rad u Slovačku u trajanju od 90 dana. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti