Do kraja februara

Amerikanci zatvaraju fabriku u Kragujevcu

20.01.2024. 10:03 / Izvor: Nezavisne novine
automobili

Foto: Adient

Fabrika Adient Seating, snabdjevač Fijata sjedištima za automobile, koja je 11 godina radila u Industrijskoj zoni Grošnica, prestaće sa radom.

Fabrika Adient Seating, snabdjevač Fijata sjedištima za automobile, koja je 11 godina radila u Industrijskoj zoni Grošnica, prestaće sa radom do kraja februara.

Prema saznanjima Kragujevačkih novina, Fijat nije planirao Adient kao dobavljača opreme za novi model automobila, pošto će, navodno, sam praviti sjedišta.

Oko 140 zaposlenih ne radi već godinu i po, a oni koji nisu pristali da odu na rad u inostranstvo primali su minimalac, koji će dobijati do kraja narednog mjeseca.

Kako je za Kragujevačke rekao Vuk Arsić, koji je zaposlen u toj firmi, radnicima se nudi da konkurišu za prelazak u Fijat ili da se prijave za socijalni program, odnosno otpremnine, a one su do 600.000 dinara.

Za prelazak u Fijat, gdje mogu da prime 70 do 80 ljudi, prijavila se, koliko on zna, većina radnika iz proizvodnje, dok ostali čekaju otpremnine.

"Firma Adient je montirala sjedišta od svojih dobavljača koji su dostavljali metalne i ostale dijelove. Po mom mišljenju, sjedišta su bila najskuplji dio koji je Fijat ugrađivao u svoja vozila, jer je ostale glavne dijelove dobijao iz Italije. Ali, sada je donijeta odluka da sjedišta za novi model koji treba da počne ove godine, izrađuju sami", rekao je sagovornik Kragujevačkih novina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti