Vlada Srbije umjesto zabrane izvoza žitarica, brašna i ulja uvela kvote

21.04.2022. 10:12 / Izvor: Akta.ba
pšenica

Srbija je od 10. marta obustavila izvoz žitarica zbog naglog skoka izvoza usljed rata u Ukrajini.

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kako bi se uspješno reagovalo na opasnost od tržišnih poremećaja uzrokovanih značajnim rastom tražnje na svjetskom i domaćem tržištu. 

Iz tog razloga je odlučeno da se uvedu kvote na izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja na mjesečnom nivou i za određeni period. 

Novom odlukom Vlade dozvoljava se izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mjesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mjesečna kvota 8.000.000 litara.

Po zahtjevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mjesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog mjeseca neće moći da podnesu zahtjev za izvoz. 

Zahtjevi će se podnositi od 20. do 25. tekućeg mjeseca za naredni mjesec, dok će se za mjesec maj podnositi od 22. do 28. aprila tekuće kalendarske godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da je Srbija od 10. marta obustavila izvoz pšenice, brašna, kukuruza i ulja navodeći da je zemlja na to primorana zbog “skoka izvoza pšenice i brašna” usljed rata u Ukrajini.

Premijerka Ana Brnabić ranije je poručila da zbog ponovnog izvoza neće biti nestašica u Srbiji, uz tvrdnju da država gleda da uvijek ima dva ili tri puta više od potreba, a da se ipak isprazne silosi, da izvoznici “ispoštuju ugovore i zarade novac sada sa ovim cijenama”.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti