Sjeverna Makedonija uvodi mjere za uštedu struje

17.08.2022. 11:24 / Izvor: Agencije
Sjeverna Makedonija

U Sjevernoj Makedoniji će 1. septembra stupiti na snagu mjere koje bi trebale omogućiti uštedu struje do 15 posto.

U Sjevernoj Makedoniji će 1. septembra stupiti na snagu mjere koje bi trebale omogućiti uštedu struje do 15 posto, a Vlada je definirala preporuke za štednju domaćinstvima i firmama, te konkretne zadatke državnim institucijama, izvijestila je televizija Sitel.

Na narednoj sjednici makedonske Vlade trebala bi biti donešena odluka o proglašenju krize u energetskom sektoru. Za sada nema najava o restrikcijama, a iz Vlade najavljuju povećanje proizvodnje, prenosi Tanjug.

Mjere su podijeljene u nekoliko kategorija, u zavisnosti od toga jesu li za domaćinstva, firme ili objekte, odnosno institucije i državna preduzeća, objasnio je je ministar privrede Kreshnik Bekteshi.

Gašenje dekorativne rasvjete na javnih zgradama i spomenicima kulture, gašenje sijalica kada ima dovoljno dnevne svjetlosti, hlađenje klima uređajima na temperaturi koja nije niža od 27 stepeni i grijanje na temperaturi koja ne prelazi 20 stepeni, gašenje računara nakon rada, redovna zamjena filtera na uređajima za grijanje i hlađenje, zamjena prozora onim energetski efikasnim, samo su dio zadataka utvrđenih za državne institucije.

Domaćinstvima se preporučuje da bojler uključuju samo kada postoji potreba za toplom vodom i po mogućnosti kada je jeftina struja, zatim racionalna upotreba tijela za grijanje, sijalica, izolacija plafona, vanjskih zidova i prozora…

Poslovnoj zajednici se nalaže da isključi dekorativnu rasvjetu na svim zgradama, da ne koristi osvjetljenje u unutrašnjim prostorijama, holovima i kancelarijama u periodu kada ima dovoljno dnevne svjetlosti, racionalno grijanje i hlađenje klima uređajima, primjena novih tehnologija za poboljšanje energetskih performansi industrijskih postrojenja…

Najavljene sankcije za odgovorne

Ukoliko se ne postigne cilj od 15 posto uštede električne energije, Bekteshi je najavio da će uslijediti sankcije za čelnike institucija u skladu sa etičkim kodeksom.

Svakog 15. u mjesecu, počevši od septembra, javno će se objavljivati računi za struju državnih institucija. Cilj nije samo da građani imaju uvid u potrošnju, već i da znaju jesu li ispoštovane obaveze vlade o štednji. Izvještaje institucija o utrošenoj električnoj energiji objavljivat će Ministarstvo privrede.

Uredbom o najavljenom proglašenju kriznog stanja u sektoru električne i toplotne energije predviđeno je da ona traje 30 dana, zbog čega će u međuvremenu parlamentu biti upućen zahtjev za produženje kriznog stanja do kraja sezone grijanja.

Generalni direktor Elektrana Sjeverne Makedonije, Vasko Kovačevski je najavio povećanje proizvodnje električne energije, navodeći da je planirano da tri bloka u Bitolju budu u funkciji od novembra. Također će se nastojati da se ne rade klasični remonti sa prekidima proizvodnje od 30, 60 ili 90 dana, već da se izvode u periodima kada dođe do smanjenja potrošnje.

Elektrane Sjeverne Makedonije su u periodu januar-jul ove godine proizvele 15 posto više električne energije nego u istom periodu 2021. Planom proizvodnje za ovu godinu predviđeno je povećanje od 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti