Ministarstvo financija objasnilo kako je otkrivena pljačka INA-e

29.08.2022. 12:19 / Izvor: Agencije
pranje novca

Proteklog je vikenda u akciji Uskoka i hrvatske policija uhićeno je petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom, a u osam poslovnih banaka blokirano je 813 milijuna kuna (oko 100 milijuna eura).

Proteklog je vikenda u akciji Uskoka i hrvatske policija uhićeno je petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom, a u osam poslovnih banaka blokirano je 813 milijuna kuna (oko 100 milijuna eura).

Po riječima šefa Ureda za sprječavanje pranja novca pri Ministarstvu financija Ante Biluša, blokirano je 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u 6 otvorenih investicijskih fondova, a blokirane su i nekretnine

"Blokada 813 milijuna kuna u aferi preprodaje Ininog plina najveća je u povijesti Ureda za sprječavanje pranja novca, a prvu informaciju o mogućim malverzacijama Ured je primio iz bankarskih krugova", kazao je Biluš na konferenciji za novinare, navodi Hina.

Rekao je da je sve krenulo putem obavijesti banke i i to "više od jedne banke". Novac je po njegovim riječima blokiran u subotu.

Ocijenio je da je "sustav reagirao na vrijeme", a na pitanje šokira li da je novac od transakcija plinom završavao na računu jednog umirovljenika, odgovorio je da to "izgleda malo neuobičajeno".

Ministar financija Marko Primorac dodao je da su otkriće prijevare i blokada novca rezultat koordiniranog rada državnih tijela koja rade profesionalno i neovisno.

Na pitanje o odgovornosti upravljačkih i nadzornih tijela u Ini, odgovorio je kako "ne zna kako ti procesi unutar Ine funkcioniraju".

"Po onome što ja znam radi se o tome da je jedna osoba dogovarala niže cijene. Ako su to neki interni procesi dozvolili, onda je to nešto neuobičajeno", rekao je ministar Primorac.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija uhićeno je petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom kojim raspolaže Ina, a koji je prodavan ispod tržišne cijene, čime šteta za tu energetsku kompaniju navodno premašuje milijardu kuna.

Na meti istražitelja tako se našao i direktor u Ini Damir Škugor, koji je na ispitivanju, doznaje Hina, ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine.

Istražitelji kaži da je novac od spornih transakcija uplaćivao na račun svog oca, umirovljenika Dane Škugora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti