Srbija privremeno zabranila izvoz mlijeka, osim u Albaniju i Sjevernu Makedoniju

08.09.2022. 09:12 / Izvor: Akta.ba
mlijeko

Vlada Republike Srbije uvela je zabranu izvoza svježeg mlijeka te povećala cijene. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja uvozi mlijeko od ovog susjeda.

Vlada Republike Srbije uvela je zabranu izvoza svježeg mlijeka te povećala cijene. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja uvozi mlijeko od ovog susjeda.

"U cilju omogućavanja redovnog snabdjevanja stanovništva mlijekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, Vlada Republike Srbije donijela je odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mlijeka, osim za Republiku Sjevernu Makedoniju i Republiku Albaniju“, saopštila je Vlada Srbije.

Srbija je odlučila poštedjeti zemlje "Otvorenog Balkana" ove zabrane, što pokazuje da će imati države regiona koje su dio inicijative imati privilegije. BiH je, uprkos pozivima, odbila da bude dio ove inicijative.

Proizvođači mlijeka u Srbiji kažu da je ova nestašica mlijeka "uvertira" i da će biti sve gore, pošto je taj sektor uništen. U Privrednoj komori Srbije apeluju na građane da ne stvaraju zalihe i kažu da je riječ o kratkotrajnom poremećaju na tržištu.

Vlada Srbije je donijela odluku i o povećanju cijena mlijeka.

Dugotrajno mlijeko sa 2,8 odsto mliječne masti od sada će, umjesto 119,99 dinara (2 KM), koštati najviše 128,99 dinara (2,14 KM), propisala je danas Vlada Srbije izmjenom Uredbe o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica. Istovremeno, država je smanjila trgovcima maržu na sve vrste dugotrajnih mlijeka sa 12 odsto na maksimum pet odsto.

Nova maksimalna cijena mlijeka važiće od srijede, 7. septembra – dan poslije objave u Službenom glasniku.

Kompanija Imlek, čije mlijeko se uvozi i u BiH, saopštila je danas da je proizvodnja sirovog mlijeka u Srbiji smanjena zbog rasta troškova, prije svega zbog poskupljenja stočne hrane, da je to uzrok smanjenog otkupa od proizvođača, ali da nema trajne nestašice mlijeka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti