Objavljen tender od 45 miliona eura

Jadrolinija planira izgradnju putničkih brodova na električni pogon

23.01.2023. 13:48 / Izvor: HINA
jadrolinija

Planirana je gradnja tri putnička broda bez emisije štetnih plinova, odnosno na električni pogon.

Planirana je gradnja tri putnička broda bez emisije štetnih plinova, odnosno na električni pogon, a namijenjeni su za prijevoz putnika i tereta, svaki kapaciteta 389 putnika, s osam članova posade.

Jadrolinija je objavila natječaj i počela postupak javne nabave za gradnju tri putnička broda na električni pogon, procijenjene vrijednosti 45 milijuna eura, čija bi se izgradnja sufinancirala iz europskih fondova, javlja Hina.

Kako je objavljeno u dokumentaciji o nabavi, riječ je o tri putnička broda bez emisije štetnih plinova, odnosno na električni pogon, a namijenjeni su za prijevoz putnika i tereta, svaki kapaciteta 389 putnika, s osam članova posade.

Pored opće plovidbe brod treba biti projektiran i za potrebe plovidbe na državnim brodskim linijama Mali Lošinj – Susak, Šibenik – Vodice i Suđurađ – Dubrovnik.

Maksimalna duljina broda preko svega može biti 52 metra, a maksimalna širina 12 metara.

Dva dizel generatora u rezervi

Osnovni pogon broda treba biti električni s korištenjem električne energije pohranjene u baterijama, a trajnost baterije treba biti minimalno osam godina uz pretpostavljeni rad na državnoj brodskoj liniji Suđurađ – Dubrovnik.

Dopunski izvor električne energije biti će fotonaponska elektrana ugrađena na krov sunčane palube, površine 90 četvornih metara.

Za potrebe sigurnosti broda i putnika na brodu će biti ugrađeni i rezervni izvori energije, dva dizel generatora s emisijom ispušnih plinova u skladu sa IMO Tier III standardom.

Brod mora biti projektiran, izgrađen i opremljen sukladno odredbama Pomorskog zakonika, Pravilima za statutarnu certifikaciju putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi i drugim propisima, a rok za dostavu ponuda je 22. februara 2023. godine.

U objavljenoj dokumentaciji navodi se da Jadrolinija provodi natjecateljski postupak uz pregovore u dva stupnja, sa ciljem sklapanja okvirnog sporazuma s jednim ponuđačem te da na temelju okvirnog sporazuma može biti dodijeljen ugovor o javnoj nabavi, objavila je Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti