USPJEŠNA AKVIZIJA

Kinezi prezadovoljni preuzimanjem Gorenja, malo ko je očekivao ovakve rezultate

06.03.2023. 09:24 / Izvor: Beta
gorenje

Kineski gigant u proizvodnji kućnih aparata Hisense etablirao se kao najveći slovenački izvoznik, značajno nadmašivši druge velike izvoznike.

Kineski gigant u proizvodnji kućnih aparata Hisense etablirao se kao najveći slovenački izvoznik, značajno nadmašivši druge velike izvoznike u zemlji poput Renaulta i nekoliko domaćih domaćih farmaceutskih kompanija.

Kada je 2018. kompanija Hisense kupila slovenačko Gorenje, malo ko je očekivao ovakve rezultate. U fabrici u Velenju danas se proizvode televizori, mašine za pranje sudova i frižideri a potražnja za njihovim proizvodima u Evropi stalno raste, navodi se u reportaži kineske televizije CGTN iz slovenačkog Velenja.

Hisense, kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), zauzima četiri odsto evropskog tržišta, ali kompanija je sebi postavila više ciljeve u bliskoj budućnosti.

"Evropa je veliko tržište sa mnogo potencijala. Naš cilj je da 2025. dostignemo 10 odsto tržišta u dva segmenta, da zaista postanemo brend drugog nivoa u Evropi", rekao je predsjednik evropskog ogranka kompanije Hisense Europe Jianmin Han.

Osnovano prije više od 70 godina u bivšoj Jugoslaviji, Gorenje je proizvodilo i izvozilo kućne aparate širom Evrope, ali su se prije pet godina, suočeni sa oštrom konkurencijom, našli pred teškom odlukom ili da se integrišu u veći sistem ili da krenu putem laganog ali i neizbježnog propadanja. Odlučili su da pozovu kineski Hisense da kupi Gorenje, navodi se u reprotaži.

Hisense je uspio da potencijalnu ekonomsku katastrofu i teret za slovenačku vladu pretvori u, kako neki kažu, ekonomsko čudo. Čak i skeptici priznaju da se ovo pokazalo kao uspješna priča, dodaje se.

Bivši ministar ekonomije, a sada profesor Matej Lahovnik nije podržavao prodaju Gorenja, ali je promijenio mišljenje i vjeruje da će akvizicija na kraju izgleda biti biti veoma uspješna.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti