Rimac Energy

Rimac pokrenuo novu tvrtku, ulazi na tržište energije

05.05.2023. 08:37 / Izvor: HINA
Rimac

Direktor Rimac Energy Wasim Sarwar Dilov ističe kako tvrtka prepoznaje važnost rješenja stacionarnih baterija kako bi ubrzala tranziciju na obnovljive izvore energije.

Rimac Technology, jedna od tvrtki u sastavu Grupe Rimac, pokreće tvrtku Rimac Energy koja će raditi na sljedećoj generaciji stacionarnih sistema pohrane energije (eng. Energy Storage System – ESS), uz smanjenje gubitaka energije do 50 posto, na 40 posto manjoj površini, priopćili su u četvrtak iz Grupe Rimac.

Portfelj proizvoda brenda Rimac Energy uključuje ESS za primjenu u elektroenergetskoj mreži, komercijalnom i industrijskom sektoru, kao i visoko integrirana rješenja za punjače električnih vozila. Svi proizvodi su u potpunosti osmišljeni, razvijeni i proizvedeni u Europi.

Taj korak, ističu iz Rimac Grupe, predstavlja značajnu prekretnicu za tvrtku, koja se širi izvan svoje snažne pozicije u tehnologiji električnih vozila visokih performansi, uvodeći inovativne stacionarne sustave pohrane energije. Ostvarivanje punog potencijala proizvodnje obnovljive energije i poticanje dekarbonizacije energetskih mreža povezani su sa stacionarnim rješenjima tog tipa.

Navodi se kako se Rimac Energy tim, specijaliziran tim unutar Rimac Technology kompanije, razvijao tokom posljednjih 18 mjeseci i danas se sastoji od 60 zaposlenika – od kojih svi trenutno rade na njegovoj prvoj generaciji stacionarnih ESS-a.

"Oslanjajući se na visoku stručnost i standarde demonstrirane u razvoju i proizvodnji električnih vozila, Rimac Energy primjenjuje istu inženjersku filozofiju pri razvoju stacionarnih baterija. Kao rezultat, Rimac Energy je razvio novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke za do 50 posto, a istovremeno zauzima do 40 posto manje površine u odnosu na najmodernija rješenja. Dodatne tehnološke prednosti uključuju produženi životni vijek, ugrađenu redundanciju za povećanu dostupnost, kao i konkurentne troškove samog sistema i njegove instalacije", stoji u priopćenju Grupe Rimac.

Direktor Rimac Energy Wasim Sarwar Dilov ističe kako tvrtka prepoznaje važnost rješenja stacionarnih baterija kako bi ubrzala tranziciju na obnovljive izvore energije.

"S obzirom na naše dosadašnje rezultate u području inovativnih baterijskih sustava, vjerujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosistema Europe te ih podići na globalni nivo", istaknuo je Sarwar Dilov.

Isprva, Rimac Energy će pružati rješenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao potpora elektroenergetskoj mreži, a rješenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija već su u toku.

Tvrtka, naglasio je Sarwar Dilov, trenutno pregovara o nekoliko projekata s klijentima, uključujući pilot projekt s jednom od vodećih kompanija u području obnovljive energije, koja traži baterijska rješenja za pohranu energije kao potporu njihovim solarnim i vjetroelektranama.

Očekuje se da će se pilot-sistemi proizvesti do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebala bi započeti 2025. godine u Rimac Kampusu, koji je trenutno u izgradnji, s postupnim povećanjem kapaciteta proizvodnje na desetke GWh.

Osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac ističe da postoji hitna potreba za čistom energetskom infrastrukturom kako bi se podržala integracija obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti pohrane i balansiranja energije.

"S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put nam se čini kao prirodan slijed razvoja. Naš se tim zaista raduje stvaranju rješenja koja čine čistu energiju dostupnijom, dok se trudimo umanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima i potaknuti zeleniju budućnost", naglasio je Mate Rimac.

Detalji o jedinstvenoj tehnologiji koja stoji iza brenda Rimac Energy, a koja se razvija i proizvodi u Rimac Technology pogonu u Zagrebu, bit će otkriveni kasnije ove godine, najavljuju iz te grupe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti