MARKO ČADEŽ

EXPO 2027 donosi Srbiji nove poslove i hiljade radnih mjesta

22.06.2023. 13:33 / Izvor: Akta.ba
čadež

Izborom Srbije za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO2027 ogroman posao je urađen za našu zemlju i za Beograd, rekao je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

Izborom Srbije za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO 2027 ogroman posao je urađen za našu zemlju i za Beograd, rekao je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije. 

"Trenutno možda nismo ni svjesni koliko je ovo važno. Radi se o više hiljada novih radnih mjesta, o jedinstvenoj prilici da privučemo stotine hiljada ljudi koji nikada nisu bili u našem gradu. Da napravimo nove poslove za naše kompanije. Zaista od srca hvala ljudima iz Ekspo tima, Vladi i Predsjedniku Srbije što su od početka vjerovali u ovaj projekat i uradili sve da cijelom svijetu pokažemo da smo pobjednički grad, zemlja i region", istakao je Čadež. 

Čadež je danas na Svjetskom kongresu komora u Ženevi razgovarao sa novim predsjednikom Privredne komore Dubaija Alijem Rašidom Lutahom o podršci u organizaciji EXPO 2027.

"Dogovorili smo sporazum po kome će nam pružiti stručnu i tehničku podršku za organizaciju novih usluga PKS za ovu izložbu. Imajući u vidu veliko iskustvo  i ulogu Komore Dubaija u organizaciji EXPO 2020 Dubai trudićemo se da naučimo što više", rekao je Čadež.

Srbija je izabrana za domaćina EXPO2027 pobijedivši u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u kojima je imala najveći broj glasova, a u posljednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija. 

Srbija je bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine i jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Generalna skupština BIE čestitala je Srbiji na izboru za domaćina specijalizovane izložbe EXPO 2027. 

Zemlje članice te organizacije dale su Srbiji devet glasova više nego Španiji. Srbiji je dat 81 glas, a Španiji 71. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti