SPISAK ĆE BITI PROŠIREN

Sjeverna Makedonija snizila cijene 24 grupe prehrambenih proizvoda

20.09.2023. 08:19 / Izvor: Agencije
trgovina

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je danas da snizi i zamrzne cijene 24 grupe prehrambenih proizvoda, objavio je ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je danas da snizi i zamrzne cijene 24 grupe prehrambenih proizvoda, objavio je ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

Kako je kazao, cijene stotine prehrambenih proizvoda od sutra će biti zamrznute na nivou koje su imale 1. augusta, umanjenom za deset odsto.

"Ukoliko su od 1. augusta do sada neke cijene ovih proizvoda drastično povećane, to bi moglo da znači i pojeftinjenje od 30 do 40 odsto", istakao je Bekteši.

Cijene prehrambenih proizvoda koje će trgovci morati da obilježe natpisom "Garantovana cijena", bit će zmrznute do 30. novembra, a samoposluge će morati da obezbijede najmanje 70 odsto količine koje su prodale u augustu.

Ukoliko bude potrebe, po riječima Bektešija, bit će produženo trajanje mjera ograničavanja cijena hrane, a spisak proizvoda koji će se prodavati po "Garantovanoj cijeni" bit će proširen.

Odlukom vlade Dimitra Kovačevskog smanjene su cijene bijele riže u pakovanjima od 900 grama do jednog kilograma, pšeničnog brašna tip 400 i tip 500, bijelog i plubijelog hljeba od 450 grama i drugi pekarski proizvodi. Iz pojeftinjenja je isključen svježi pečeni hljeb u marketima.

Snižene su i zamrznute cijene keksa "pti ber" i običnog i posnog keksa od 300 do 500 grama, običnih napolitanki sa kakao filom od 300 do 500 grama, tjestenina "makarona i špageta od durum pšenice u pakovanjima od 500 grama, sa i bez jaja".

Od sutra će jeftiniji biti i junetina bez kosti, svinjsko meso bez kosti, mljeveno juneće i svinjsko meso, pile svježe ili zamrznuto, kao i čajna kobasica, pileća posebna salama i jetrena pašteta u pakovanjima od 95 i 100 grama.

Jeftiniji će biti i trajno kravlje mlijeko (osim organskog mlijeka i mlijeka sa dodacima) sa sadržajem masti 2,8 odsto, 3,2 odsto i 3,5 odsto u pakovanju od jedan litar, zatim jogurt od kravljeg mlijeka (bez dodataka) sa sadržajem masti od 2,8 do 3,2 odsto u pakovanjima od litar i litar i po, kiselo kravlje mlijeko (obično, bez dodataka) sa 2,8 odsto i 3,2 odsto masnoće u pakovanju od 300 do 500 grama.

Zamrznuta je i cijena pavlake od kravljeg mlijeka sa masnoćom od 12 do 20 odsto u pakovanjima od 180 i 200 grama, tradicionalnog bijelog i miješanog sira (bez dodataka) i tradicionalnog kravljeg i miješanog kačkavalja (bez dodataka).

Odlukom Vlade Sjeverne Makedonije o određivanju najviših cijena u trgovini obahvaćeni su i kokošija jaja, te svježe voće i povrće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti