Povećano ispuštanje

Nuklearna elektrana Krško preventivno zaustavljena

06.10.2023. 10:23 / Izvor: HINA
nek

Odluka je donesena nakon što je otkriveno povećano ispuštanje primarnog sistema unutar zaštitne zgrade, navode iz elektrane.

Nuklearna elektrana Krško bit će preventivno zaustavljena, s obzirom na to da je otkriveno povećano ispuštanje primarnog sistema unutar zaštitne zgrade, te treba tačno odrediti izvor ispuštanja i daljnje korake za njegovu sanaciju, izvijestili su u četvrtak poslijepodne iz elektrane.

“Nuklearna elektrana Krško (NEK), koja je u neprekidnom pogonu od završetka remonta 2022. godine, bit će preventivno zaustavljena. Operativna ekipa otkrila je povećano ispuštanje primarnog sustava unutar zaštitne zgrade”, navodi se u saopćenju, prenijela je Hina.

Iz NEK-a ističu da ispuštane nema utjecaja na zaposlenike, stanovništvo i okolinu te je ispod vrijednosti koja je u tehničkim specifikacijama postavljena kao granična.

“Kako bi se tačno odredio izvor ispuštanja i daljnji koraci za njegovu sanaciju, potrebno je zaustaviti elektranu, tako da će operativna ekipa započeti kontrolirano postupno smanjivanje snage”, najavljuju iz nuklearke.

U saopćenju ne navode više detalja, kao ni koliko bi preventivno zaustavljanje moglo trajati.

Objašnjavaju tek kako prilikom zaustavljanja elektrane povremeno može doći do ispuštanja pare iz sekundarnog – nenuklearnog dijela elektrane, što se čuje u neposrednoj blizini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti