PRIVREMENE MJERE

Slovenija uvodi kontrole na granici s Hrvatskom: Šengen propao kao ideja

19.10.2023. 08:37 / Izvor: N1
granica

Slovenska vlada će danas odlučiti o uvođenju kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.

Slovenska vlada će danas odlučiti o uvođenju kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, potvrđeno je u srijedu naveče za "N1 Slovenija", o čemu je ministar već obavijestio hrvatske i mađarske kolege.

Ministarstvo unutrašnjih poslova o tome priprema obavijest i za Evropsku komisiju, u skladu s pravilima Šengena.

"Riječ je o prijedlogu privremene mjere zbog povećanog nivoa procjene terorističke opasnosti u zemljama EU", rekao je slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar za "N1".

Istakao je kako će nastojati što manje zakomplikovati život ljudima koji svakodnevno prelaze granicu.

Slovenski sigurnosni stručnjak Boštjan Perne smatra da nema straha za Slovence, koji vikendom rado odlaze u Hrvatsku.

Kada Slovenija uvede unutrašnje kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom, a Italija na italijansko-slovenskoj granici, barem na neko vrijeme biće onemogućen slobodan prelazak granice sa sve četiri susjedne države Slovenije, piše "N1 Slovenija".

"Šeengenski prostor bio je jedna od glavnih ideja evropskog jedinstva i uspostavljen je kako bismo mogli slobodno prelaziti granice, a da ne znamo da prelazimo iz jedne zemlje u drugu. Da damo osjećaj da smo jedno. Ali toga više nema. Šeengen je propao kao ideja. Možda neke granične prelaze nećemo osjetiti kao nekada, ali ovo više nije slobodan prelazak granica. Ovoga više nema", rekao je Boštjan Perne za "N1".

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske juče nisu željeli komentarisati najavljeno postavljanje policije na granice Italije i Hrvatske. "Pratimo razvoj situacije i zavisno o potrebama prilagođavamo policijski sistem", poručuju kratko iz MUP-a.

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je zemalja uvelo ili odlučilo produžiti kontrole na unutrašnjim šengenskim granicama.

Italija je ranije obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Evropi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici.

Austrija, koja je 2015. na vrhuncu izbjegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, u ponedjeljak je izvijestila Evropsku komisiju o novom produženju te kontrole, od 12. novembra ove do 11. maja iduće godine.

Ponovne privremene kontrole na unutrašnjim granicama šengenskog prostora zemlje mogu uvesti samo u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutrašnjoj sigurnosti, o čemu moraju obavijestiti Brisel, navodi "N1".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti