SAOPŠTENO

Vlak između Srbije i Mađarske prometuje nakon devet godina

28.11.2023. 12:55 / Izvor: Agencije
vlak

Putnički vlak na relaciji Subotica (Srbija) i Segedin (Mađarska) od utorka je ponovo u prometu nakon devet godina pauze.

Putnički vlak na relaciji Subotica (Srbija) i Segedin (Mađarska) od utorka je ponovo u prometu nakon devet godina pauze.

"Ovdje nije riječ samo o simboličnom putovanju, već će realno prometovati pet vlakova. Mi radimo na tome da se Mađari i Srbi što više zbliže, i da se ruše granice. Izradit ćemo i prugu od Subotice do Baje, izgradit ćemo i nove prijelaze", rekao je mađarski ministar građevinarstva i prometa Janoš Lazar koji je jutros doputovao u vlaku.

Srbijanski ministar prometa Goran Vesić je rekao da se radi na proširenju graničnog prijelaza Horgoš, a da će se sljedeće godine raditi nastavak Y kraka kako bi moglo uraditi i proširenje graničnog prijelaza Kelebija.

"Sljedećeg tjedna počinjemo izgradnju brze prometnice Bački breg prema Mađarskoj tako da i taj prijelaz postane frekventan", rekao je Vesić.

Pruga stara 150 godina na relaciji Subotica-Segedin zamijenjena je automatiziranom i elektrificiranom željezničkom linijom, a vrijednost radova na obnovi tog pravca je 86,7 milijuna eura.

"Planirano je da putnički vlakovi na ovoj liniji prometuju brzinom od 120 kilometara na sat, te bi put od Segedina do Subotice trebao trajati 40 minuta", rekao je Vesić, prenosi Radiotelevizija Srbije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti