NEET kategorija

Problem zapadnog Balkana: Veliki postotak mladih koji su nevidljivi za sistem

31.01.2024. 08:15 / Izvor: Fena
mladi

Foto: Ilustracija

"Indeks participacije mladih" urađen je u saradnji 68 organizacija koje čine mrežu Omladinski hub zapadnog Balkana i Turske.

U Srbiji ima od 150 do 200 hiljada mladih između 15 i 30 godina koji su nevidljivi za sistem, nisu zaposleni, a nisu ni u nekom od programa obrazovanja te pripadaju takozvanoj NIT (NEET) kategoriji.

Utvrdio je to projektni menadžer Delegacije EU u Srbiji Matthew Penot na predstavljanju godišnjeg izvještaja o političkoj, ekonomskoj i socijalnoj participaciji mladih u 2022. godini, prenosi Beta.

On je dodao da je u najnovijem izvještaju naglasak istraživanja stavljen na ekonomsku inkluziju mladih i da je trenutno nezaposlenost među onima koji su vidljivi i koji se nalaze u sistemu, odnosno koji posao traže putem Nacionalne agencije za zapošljavanje, 24 posto.

"Taj broj je prepolovljen u posljednjih 10 do 15 godina", rekao je Penot.

On je istakao da su problem one kategorije koje su nevidljive, i to ne samo u Srbiji, već u cijeloj regiji zapadnog Balkana, tako da je taj postotak mnogo veći.

Penot je naglasio da će u saradnji s institucijama sistema, a prije svega s Vladom i Ministarstvom za turizam i omladinu EU finansijski pomoći implementaciju pilot-projekta "Garancija za mlade" i to u 20 lokalnih samouprava čiji je cilj da se onim mlađim od 30 godina omogući doškolavanje ili pronalaženje posla.

"Projekt podrazumijeva subvencije za mlade i njihovo doškolavanje, neki vid prakse ili šegrtovanja, pomoć u zbrinjavanju djece za zaposlene majke i njihov prijevoz do posla", podvukao je Penot.

Inače, "Indeks participacije mladih" urađen je u saradnji 68 organizacija koje čine mrežu Omladinski hub zapadnog Balkana i Turske, a koju u Srbiji koordinira Fondacija Ane i Vlade Divca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti