Nepostojanje tržišta balansne energije

Koliko regionalno tržište električne energije kaska za Evropom

23.02.2024. 12:23 / Izvor: Bloombergadria.com
BiH

Nijedna zemlja regije do sada nije izvršila transpoziciju, a rok je bio 2023. godina.

Tržište električne energije u regiji generalno kaska za Evropom, koja zemlje Adria regiona uslovljava transpozicijom mrežnih kodova.

"To je zadatak koji trebaju ispuniti sve zemlje tokom ove godine da bi uopšte počela integracija", kaže za Bloomberg Adriju Dejan Stojčevski, tehnički direktor berze električne energije SEEPEX.

SEEPEX je licencirani operator tržišta za organizovano tržište električne energije/berzu električne energije sa sjedištem u Beogradu.

Nijedna zemlja regije do sada nije izvršila transpoziciju, a rok je bio 2023. godina. 

Stojčevski kaže da je rok pomjeren na sredinu 2024. godine, ali da nije siguran da li će se stići uraditi sve potrebno.

"Sve zemlje neće sigurno ispuniti taj rok. Bio bih zadovoljan da bude bar jedna zemlja", kaže. 

"Glavna stvar je hitna transpozicija, ma šta mi govorili. Možemo mi da se bunimo na to šta hoće Evropa, a šta neće, to nam je jednostavno uslov, uzmi ili ostavi. Ako ostavimo, ostajemo u uslovnom radu i jednostavno nećemo moći da se razvijamo. Što prije to uradimo, prije ćemo se priključiti tom internom evropskom tržištu", poručuje Stojčevski.

Prema određenim najavama i razgovorima, kaže Stojčevski, prvi slobodan slot za spajanje tržišta s Evropom dan unaprijed je prvi kvartal 2026. godine.

"Da bi se to desilo, tokom ove godine mora da se izvrši transpozicija regulative da bi sve stiglo da se odradi do kraja 2025. i da bi 2026. moglo da se obavi spajanje tržišta. Ako to ne uradimo, rok od sredine 2026. godine će se pomjeriti dalje", objašnjava on i dodaje da je transpozicija jedan od uslova za market kapling.

Dejan Stojčevski (Bloomberg Adria)

SEEPEX je uspio da uvede dan-unaprijed tržište, te unutardnevno tržište, a prvi naredni korak koji je ključan prema riječima Stojčevskog je market kapling bez kojeg nema daljnjeg razvoja. 

S market kaplingom i otvaranjem granica definisala bi se jedinstvena cijena struje za cijeli region i tada bi se moglo govoriti o likvidnosti i pravoj referentnoj cijeni. 

"Bez spajanja tržišta nema integracije velikog broja obnovljivih izvora energije. I to je jedna od ključnih stvari. Market kapling na unutar-dnevnom i dan-unaprijed tržištu jedan je od ključnih faktora za veću integraciju obnovljivih izvora energije, a samim tim i investicija u cijeli ovaj region", ističe Stojčevski.

ADEX jedan od načina da se generalno opstane na tržištu

Prije oko godinu dana uspostavljen je ADEX (Alpsko-jadransko dunavska berza električne energije), što nije klasično spajanje tržišta, kao što se generalno misli. ADEX je nastao korporativnim spajanjem BSP Southpoola i SEEPEX-a, s poslovnim sjedištem u Ljubljani i glavnim stalnim kancelarijama u Ljubljani i Beogradu.

"To je jednostavno sinergija između dvije kompanije gdje će se optimizovati sam rad. Želimo tu našu inicijativu da proširimo i na region, pa ćemo vidjeti da li neko želi da se pridruži toj inicijativi. Mi ADEX vidimo kao jedan od načina da se generalno opstane na tržištu, da se u budućnosti parira velikim kompanijama. Praktično je neizvodivo da male regionalne berze ostanu same u dužem vremenskom periodu i da posluju uspješno", kaže Stojčevski.

Kvalitet elektroprenosnih mreža i imamo li skladišta energije

Stojčevski na pitanje o elektroprenosnim mrežama u regiji kaže da je trenutno stanje zadovoljavajuće, ali da je objektivno i mala integracija obnovljivih izvora.

Smatra da se neće tako brzo realizovati projekti obnovljivih izvora energije, koliko se najavljuje, jer će pojedine stopirati troškovi.

Pored toga, ističe, bez baterija praktično nema budućnosti i interesa da se investira u obnovljive izvore energije jer neće biti isplativi za investitore.

U regiji, dodaje, imamo vrlo malo skladišta, reverzibile u Srbiji te dio u BiH, u Čapljini.

"Mi imamo malo kapaciteta za reverzibile, to su hidrogeni potencijali i Srbija ima u planu da u narednom periodu izgradi Bistricu, ali to je sve nedovoljno za najavljenu količinu obnovljivih izvora energije. Dakle, storidži, baterije, su jednostavno neophodni u ovom regionu. Da bi se to regulisalo, mora da se pripremi regulativa, da se baterijama omogući lakši pristup. Lično smatram da bez pomoći investitorima u baterije praktično nećemo imati kapaciteta da sve to izgradimo i omogućimo integraciju obnovljivih izvora", kaže Stojčevski.

Precizira da je država ta koja treba da pruži pomoć putem regulative, a mnogo regulative nedostaje u zemljama regije.

"Mnogo nam nedostaje regulativa, a nemamo čak ni dovoljno kapaciteta, ni znanja, pojedinačno po zemljama. Zato je suština i poenta u regionalizaciji i podizanju ljudskih, profesionalnih kapaciteta da bi dostigli ciljeve i da bi se sve to odradilo", naglašava Stojčevski.

Slaže se da je potreba za stručnim kadrom evidentna i u Evropi, što i jeste problem jer domaći stručnjaci odlaze.

"To i jeste problem, mnogi ljudi su otišli van i svaka država treba da povede računa o tome, da proba na sve načine da zadrži stručni kadar i u krajnjem slučaju, kao što svaka evropska zemlja radi, da i mi uvozimo stručni kadar koji će moći da izgura sve ono što nas čeka u narednom periodu, jer problem je jako kompleksan", poručuje Stojčevski.

Jedan od ključnih problema je i nepostojanje tržišta balansne energije.

Kao i direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović, s kojim je Bloomberg Adria ranije razgovarala, i Stojčevski smatra da je jedan od ključnih problema nepostojanje tržišta balansne energije, i to ne samo za regiju.

"Jako je teško govoriti ovako parcijalno, to je jako kompleksan sistem. Mi moramo da uvedemo dan unaprijed i unutardnevno tržište prvo da omogućimo svima da izbalansiraju svoju proizvodnju i potrošnju u što kraćem vremenu. To je problem operatora prenosnog sistema, mora da nabavi mnogo balansne energije, da popuni praznine kada, recimo, nema sunca, vjetra, kada su neki ispadi... Bez regionalizacije i dok se ne nakačimo na evropske platforme za balansnu energiju, da se ne lažemo, mi smo u ozbiljnom problemu", naglašava Stojčevski.

Tek s tim, dodaje, regija će imati sigurnost snabdijevanja i u svakom trenutku moći će da da ili da povuče električnu energiju za balansiranje sistema.

I investitori i regulatori pretjeruju u svojim zahtjevima

Stojčevski je radio u Elektromreži Srbije, koja upravlja elektroenergetskim sistemom u toj zemlji, a na pitanje kako gleda na česte žalbe investitora da su propisi i zahtjevi regulatora obimni, odgovara da pretjeruju i jedni i drugi.

"Propisi su komplikovani. Svako ima svoj interes, investitoru je interes da što prije izgradi i dobije pare što prije, a s druge strane operatori prenosnog ili distributivnog sistema moraju da rade na sigurnosti sistema i snabdijevanja. Džaba nama energija ako non-stop imamo neke ispade. Svako iz svog interesa gleda taj dio, ali je potrebno napraviti balans šta je stvarno potrebno i moguće uraditi. U svakom slučaju i jedni i drugi pretjeruju u svojim zahtjevima i žalbama. Moramo da napravimo balans između te dvije stvari", kaže Stojčevski.

O tržištu električne energije diskutovano je i na Balkan Solar Summitu, koji se nedavno održavao u Banjaluci.

Samit je okupio oko 450 učesnika iz Bosne i Hercegovine (BiH), regije, Evrope i svijeta i kroz osam panela i više predavanja diskutovano je o ulozi i značaju solarne energije na putu ka karbonskoj neutralnosti, o trenutnom stanju obnovljivih izvora energije u BiH, regulativama, obavezama iz ugovora s Energetskom zajednicom...

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti