Javni poziv

Srbija pekarima subvencionira kupovinu brašna T-500 iz robnih rezervi

14.03.2024. 08:25 / Izvor: B92
SRB

Maksimalne količine brašna koje proizvođači hljeba mogu kupiti bit će određene proporcionalno njihovoj proizvodnji.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine objavilo je Poziv proizvođačima hljeba za kupovinu brašna "T-500" po subvencionisanim cenama iz robnih rezervi, u količini od 32.500 tona do 21. marta.

Pravo na subvenciju imaju svi proizvođači hljeba sa teritorije Srbije, koji su u momentu donošenja Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hljeba od brašna T-500 bili registrovani za obavljanje pomenute djelatnosti, objavljeno je na stranici Ministarstva.

Maksimalne količine brašna koje proizvođači hljeba mogu kupiti bit će određene proporcionalno njihovoj proizvodnji hljeba od brašna T-500 po maksimalnoj proizvođačkoj cijeni od 46,31 dinara po vekni i namjeravanoj proizvodnji po proizvođačkoj cijeni od 46.31 dinar po vekni ili drugoj proizvođačkoj cijeni, koju odredi Vlada Srbije do 31. maja 2024.

Proizvođači hljeba se mogu prijaviti popunjavanjem i skreniranjem obrasca koji se nalazi na stranici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

Ministarstvo će konačne spiskove, sa određenim maksimalnim količinama brašna, dostaviti Republičkoj direkciji za robne rezerve.

Proizvođači hljeba koji se nađu na spiskovima u obavezi su da sa Republičkom direkcijom za robne rezerve zaključe ugovore o kupovini brašna.

Pšenično bijelo brašno T-500 preuzimaće se iz skladišta Republičke direkcije za robne rezerve u pakovanju od 50/1 kg neto mase ili u rinfuznom stanju.

Cijena brašna iz robnih rezervi iznosi 22 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrijednost.

Nakon izvršene uplate sredstava, proizvođači hljeba će dobiti pisani nalog za preuzimanje pšeničnog brašna T-500 iz mlinova, gdje će se vršiti mljevenje za potrebe Republičke direkcije za robne rezerve.

Troškove transporta brašna snose proizvođači hljeba, prenosi "b92".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti