SMS vaga

Uređaj mjeri količinu meda u košnici, a pčelaru stiže SMS poruka: Moguće je?

26.04.2024. 12:51 / Izvor: Agroklub
med

Emir Hašimbegović iz Prijepolja u susjednoj Srbiji konstruisao je takozvanu gsm - sms vagu za mjerenje prinosa meda.

Emir Hašimbegović iz Prijepolja u susjednoj Srbiji konstruisao je takozvanu gsm - SMS vagu za mjerenje prinosa meda koji pčela unosi u košnicu, prenosi RINA. Inače elektroinženjer po struci, a zaljubljenik u pčelarstvo, ovu spravu je osmislio po uzoru na patente sa zapada.

"To je digitalni uređaj koji prati stanje meda u smislu prinosa i gubitka i obavještava vlasnika putem SMS poruke. Pokazalo se izuzetno korisnim, naročito pčelarima čiji su pčelinjaci udaljeni tokom sezone", rekao je Hašimbegović za RINU.

Prati kompletno stanje u pčelinjaku

On se od skoro bavi pčelarstvom. Znao je da postoje takvi uređaji, ali želio je da konstruiše svoj proizvod koji će odgovoriti potrebama jednog pčelara. Njegova gsm -  SMS vaga prati kompletno stanje u pčelinjaku - okolnu temperaturu, vlažnost, ukupnu težinu košnice i dnevni prinos meda.

"U njoj ima modul za slanje SMS poruke. On prati stanje meda u košnici, a zatim u određenom vremenskom periodu obavještava vlasnika. Ova vaga omogućava da budete udaljeni i na stotine kilometara od košnica, a da u svakom trenutku znate šta se u njima dešava."

Nakon što je jednu vagu konstruisao za svoje potrebe, Emiru su se javile i kolege pčelari za koje je takođe napravio isti model. Svoj patent namjerava da prodaje svima kojima je potrebno. Daje i garanciju, ali i održavanje ovog unikatnog "made in" Prijepolje proizvoda. Hašimbegović je ranije bio na funkciji predsjednika Opštine Prijepolje četiri godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti