Višestruke prednosti događaja

Kultura donosi "brze" novce: Dva koncerta Rammsteina "podigla" ekonomiju Srbije

06.06.2024. 09:16 / Izvor: B92
BG

Organizaciju važnih koncerata ima višestruke prednosti, prije svega ekonomski rast, promociju turizma i kulturnu razmjenu.

Beograd je nedavno bio domaćin dva spektakularna koncerta njemačke grupe Rammstein (24, 25. maj), koji su izazvali do sada neviđeno oduševljenje, već i donijeli izuzetne ekonomske koristi gradu, piše b92.

Više od 120.000 ljudi iz različitih dijelova Evrope, ali i svijeta pratili su koncerte, a procjenjuje se da je svaki posjetilac, dolazeći na koncert, potrošio između 400 i 500 eura tokom vikenda.

Prema podacima udruženja HORES, tokom 24. i 25. maja ostvareno je čak 60.000 noćenja u Beogradu, što je rezultiralo popunjenošću smještajnih kapaciteta u hotelima i drugim smještajnim objektima.

Nedjeljama pred zakazane koncerte u hotelima je bilo nemoguće naći sobu, privatni smještaj u užem i širem centru grada odavno je bio bukiran, pa su mnogobrojni fanovi bili prinuđeni da iznajmljuju kuće i sobe u prigradskim naseljima: u Barajevu, Grockoj, Jakovu, Ledinama, Zemun Polju i drugim opštinama.

Foto: Screenshot/Youtube

Osim toga, restorani i kafići u Beogradu bili su popunjeni do maksimuma, što je rezultiralo intenzivnom ekonomskom aktivnošću u gradu.

Ako impresivnost nastupa popularnih Nijemaca i premašena očekivanja publike ostavimo po strani, ostaje da zaključimo da koncerti Ramštajna jasno pokazuju koliko su događaji poput ovih važni za Beograd, prenosi b92.

Oni ne samo što privlače turiste i generišu znatne prihode u kratkom vremenskom periodu već i promovišu grad kao atraktivnu destinaciju za kulturna dešavanja.

Stoga bi Beograd trebalo aktivno da podržava organizaciju sličnih koncerata kako bi iskoristio njihove višestruke prednosti, prije svega ekonomski rast, promociju turizma i kulturnu razmjenu, zaključuje b92.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti