Odluka neće biti brza

Vučić: Otvaranje rudnika litija u Srbiji tek nakon odobrenja "svih u Europi"

25.06.2024. 11:02 / Izvor: Fena
SRB

Naglasio je da se neće raditi ništa dok se ne dobiju garancije "svih u Europi" da neće biti nikakvih štetnih efekata po životnu sredinu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je potencijalno otvaranje rudnika litija i naglasio da odluka o tome neće biti brza.

Naime, inozemni mediji prenose kako se Srbija sprema dati britansko-australskoj kompaniji "Rio Tinto" zeleno svjetlo za razvoj najvećeg rudnika litija u Europi dvije godine nakon što je Beograd odustao od projekta.

Međutim, tokom obraćanja u Predsjedništvu Vučić je staknuo da se u Srbiji mora otvoriti rasprava o litiju u kojoj će dominirati argumenti. Parole "Ne damo Jadar i Rađevinu" nazvao je praznim pričama.

Naglasio je da se neće raditi ništa dok se ne dobiju garancije "svih u Europi" da neće biti nikakvih štetnih efekata po životnu sredinu.

Ponovio je i da je zaustavljanje projekta "Jadar" prije dvije godine djelo zapadnih sigurnosnih službi, a sve u cilju usporavanja razvoja Srbije. Na kraju je objasnio da će se zbog litija u budućnosti voditi ratovi.

Vučić je kazao i da je "užasnut načinom" na koji kompaniija "Rio Tinto" vodi svoju kampanju.

"Mnogo su uložili, plaćaju razne eksperte u našoj zemlji, a nisu u stanju da se bore nego im je potrebno od pet do 10 sati da reagiraju priopćenjem, zato što nitko ne vjeruje. Ja sam pobjeđivao jer vjerujem u stvari koje govorim, a oni koji to rade zbog para, oni nikada ne mogu da vode kampanju koja je potrebna", rekao je.

Litij, koji se u EU i Sjedinjenim Državama smatra kritičnim materijalom, koristi se u baterijama za električna vozila i mobilne uređaje.

Prema ranijim Vučićevim riječima, Srbija ima mogućnost da proizvede 58 tisuća tona litijum karbonata godišnje, čime bi povećala svoj BDP za 0.95 posto (godišnje).

Također, ako bi svi uvjeti bili ispuinjeni, rudnik litija bi se otvorio do 2028. godine.

Mediji podsjećaju da je Beograd 2022. poništio licence za projekt Jadar u Riju vrijedan 2.4 milijarde dolara nakon masovnih ekoloških prosvjeda.

Ako se dovrši, projekt bi mogao zadovoljiti 90 posto trenutnih potreba Europe za litijem i pomoći da tvrtka postane vodeći proizvođač litija.

Tokom 2021. i 2022. srpski ekolozi prikupili su 30.000 potpisa u peticiji kojom se zahtijevalo da parlament usvoji zakon o zaustavljanju istraživanja litija u Srbiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti