Zna se i iznos cijelog posla

Evropska komisija odobrila Vujnovcu akviziciju Fortenova grupe

13.06.2024. 08:14 / Izvor: Jutarnji list
vujnovac

Europska komisija odobrila je akviziciju Fortenova grupe od strane Pavla Vujnovca.

Europska komisija odobrila je akviziciju Fortenova grupe od strane Pavla Vujnovca. Time je Pavao Vujnovac, vlasnik Enna grupe, napravio jedan od najvažnijih regulatornih koraka u realizaciji transakcije kojom će njegova tvrtka Open Pass Ltd. postati većinski vlasnik Fortenova grupe.

Kako doznaje Jutarnji list, cijela transakcija, nakon koje će biti poznata i konačna vlasnička struktura Fortenove, sada bi trebala biti zaključena u roku od nekoliko tjedana.

"Europska komisija odobrila je, u skladu s Uredbom EU-a o koncentracijama, stjecanje isključive kontrole nad Fortenova Group MidCo B.V. ("Fortenova Group") iz Nizozemske od strane Pavla Vujnovca iz Hrvatske", objavili su iz Europske komisije.

Uz tu odluku pojašnjavaju da se transakcija prvenstveno odnosi na poljoprivredni sektor, kao i na proizvodnju hrane i opskrbu robom široke potrošnje u Hrvatskoj, Sloveniji i nekoliko zemalja Balkana koje nisu članice Europske unije.

Europska komisija je zaključila kako je učinak transakcije na tržišno natjecanje na tržištima na kojima društva posluju ograničen. Prijavljena transakcija ispitana je u okviru uobičajenog postupka revizije koncentracija.

"Pozdravljamo odluku Europske komisije i činjenicu da su na toj razini potvrđeni svi naši argumenti. Ovo je iznimno važan korak u procesu koji će značajno doprinijeti njegovom što skorijem završetku", odgovorio nam je Pavao Vujnovac putem PR službe komentirajući odluku Europske komisije.

Open Pass Ltd., dakle Vujnovčeva tvrtka, trebao bi imati najmanje 54 posto suvlasništva u Fortenovi, a potencijalno i veći udio ovisno o tome na koliko će se povećanje vlasničkih udjela odlučiti ostali nesankcionirani dioničari.

Svi su se oni proteklih tjedana trebali izjasniti za jednu od tri opcije. Ustvari je riječ o modelu u kojem će svih 600 nesankcioniranih suvlasnika dobiti priliku kupiti cijelu Fortenova Group MidCo B.V., uključujući udio koji zajedno drže međunarodno sankcionirane ruske banke Sberbank i VTB.

Svi ti dioničari mogli su samo prenijeti svoje vlasništvo u novu kompaniju BidCo, uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udjel ili, pak, odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture. Cijela operacija provodi se kako bi se iz vlasničke strukture Fortenova grupe izbacili sankcionirani dioničari, odnosno ruski suvlasnici koji drže udio od 49,9 posto u krovnoj nizozemskoj kompaniji Fortenova Group TopCo B.V., koja je formalni vlasnik Konzuma, Mercatora, Zvijezde, Jamnice, PIK-a Vrbovec i ostalih kompanija iz grupe u Hrvatskoj i regiji.

Njima će njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun, kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva to dozvole.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti