Države regiona udruženim snagama do Velike pobjede za Dinarski luk
OTVORI GALERIJU

Vijesti / REGIJA

Države regiona udruženim snagama do Velike pobjede za Dinarski luk

U narednih pet godina ministarstva su se obvezala zajedno raditi na jačanju procesa planiranja u zaštiti prirode, kao i procijeniti ekonomsku vrijednost svog prirodnog bogatstva.

03.12.2013. 09:27 / Izvor: eKapija.ba

Zvaničnim usvajanjem dokumenta "Big Win for Dinaric Arc", na kojemu su udruženim snagama mjesecima radili WWF, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i IUCN Međunarodna unija za zaštitu prirode, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo*, Makedonija, Slovenija i Srbija prihvatile su jučer u Budvi obavezu daljeg zajedničkog rada na unapređivanju zaštićenih područja.

Događaj, koji je uz ministre i predstavnike nadležnih ministarstava iz regije u Budvi okupio i predstavnike Europske komisije predvođene povjerenikom za okoliš, gospodinom Janezom Potočnikom, službena je potvrda da zemlje Dinarskog luka rade na osnaživanju suradnje na području zaštite prirode i održivog razvoja. Osnivanje trilateralnih prekograničnih područja između Albanije, Crne Gore, Kosova* i Makedonije, kao i prva morska zaštićena područja u Crnoj Gori, tek su neke od značajki navedenih na današnjoj svečanosti nazvanoj "Big Win for Dinaric Arc" (velika pobjeda za Dinarski luk).

"Regiju Dinarskog luka krasi bogatstvo prirodnog kapitala i WWF ju je identificirao kao mjesto od globalne važnosti za biološku raznolikost", rekao je generalni direktor WWF-a Jim Leape na svečanosti u Budvi. "WWF čestita svim uključenim vladama na njihovom odabiru dugoročnih ciljeva povezanih s održivim razvojem umjesto  opredjeljivanja za kratkoročne ekonomske koristi."

U narednih pet godina ministarstva su se obvezala zajedno raditi na jačanju procesa planiranja u zaštiti prirode, kao i procijeniti ekonomsku vrijednost svog prirodnog bogatstva, uključivanjem ciljeva zaštite prirode u planove za ekonomski razvoj za ribarstvo, šumarstvo, poljoprivredu, energiju, prostorno planiranje i međusektorsku suradnju. Jedan od ciljeva je i pronaći model za održivo financiranje zaštićenih područja u regiji. To uključuje i planove za izgradnju održivog turizma u tim područjima kroz narednih pet godina.

"Priroda ne poznaje nacionalne granice –  cilj IUCN-a je da isti princip prate planovi zaštite prirode i razvoj politika u regiji", istaknuo je Boris Erg, direktor IUCN Programskog ureda za jugoistočnu Europu. "U tom smislu, ovaj događaj je značajan korak ka jačanju institucionalne suradnje i stvaranju regionalne platforme koja će pomoći usuglašavanju standarda u zaštiti prirode. Jačanje regionalne suradnje nadležnih institucija temelj je dugoročne zaštite živog svijeta i održivog korištenja prirodnih resursa".

Dinarski luk najbogatije je područje vodom na Sredozemlju te "krije" najveću europsku prašumu i zdrave populacije velikih zvijeri poput medvjeda, risa ili vuka. Regija se ponosi drugim najdubljim kanjonom na svijetu a dom je i za više od 5000 jedinstvenih vrsta.

"WWF je ponosan zbog podrške zemljama regije Dinarskog luka u razvoju mreže gotovo 80 zaštićenih područja, poznatije pod nazivom Parkovi Dinarskog luka", rekao je direktor WWF Mediteran Paolo Lombardi. "Ta prekogranična suradnja prva je ovoga tipa u regiji i trebala bi omogućiti razvoj održivog turizma u Dinarskom luku".

"Big Win for Dinaric Arc" nastavak je dogovora postignutog 2008. godine između 6 zemalja. Od tada je ispunjeno više od 80% dogovora unutar svake zemlje. Na ovogodišnjoj svečanosti, organiziranoj unutar 2. Međunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka, Hrvatsku je predstavljao zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti