Region ide u stvaranje jedinstvenog informacionog prostora

01.10.2015. 09:20 / Izvor: Akta.ba
Region ide u stvaranje jedinstvenog informacionog prostora

Ministri regiona Jugoistočne Evrope, zaduženi za informacione tehnologije, poručili su sa konferencije u Budvi da izražavaju snažan zajednički interes da učestvuju u stvaranju jedinstvenog informacionog prostora.

Ministri regiona Jugoistočne Evrope, zaduženi za informacione tehnologije, poručili su sa konferencije u Budvi da izražavaju snažan zajednički interes da učestvuju u stvaranju jedinstvenog informacionog prostora.

Saradnja u ovoj oblasti od suštinske je važnosti, kao generator ukupnog ekonomskog rasta i poslovne inovativnosti.

Vlade svojim politikama i efikasnim mjerama imaju ključnu ulogu u ovom procesu koji značajno učestvuje u prevazilaženju aktuelnih društvenih i ekonomskih izazova i koji cio region usmjerava ka društvima znanja - navodi se u danas usvojenoj Deklaraciji.

Razvoj informacionih tehnologija (ICT) važan i je i zbog toga što poboljšava pristup stanovništva, posebno siromašnih i marginalizovanih grupa, mreži javnih usluga.

Organizatori konferencije, pod nazivom "Izgradnja i razvoj digitalnog društva", su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore i Savjet za regionalnu saradnju (RCC).

U završnom dokumentu konferencije učesnici su se založili za realizaciju ciljeva Strategije Jugoistočna Evropa 2020 koja promoviše razvoj digitalnog društva JIE i koja je u potpunosti uskladjena sa ciljevima Strategije Evropske unije - Evropa 2020.

Otvarajući konferenciju, ministar za informaciono društvo i tehnologije Crne Gore Vujica Lazović naglasio je da u procesu izgradnje digitalnog društva posebnu ulogu imaju vlade, koje svojim politikama i efikasnim mjerama moraju prepoznati razvoj i primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija za potrebe privrede, zdravstva i obrazovanja.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Mitja Drobnič je rekao da EU pruža kontinuiranu podršku Inicijativi za elektronsku Jugoistočnu Evropu.

On je podsjetio da je jedan od glavnih prioriteta Evropske komisije stvaranje jedinstvenog evropskog digitalnog tržišta.

"Zahvaljujući tome, svi možemo očekivati velike promjene u bliskoj budućnosti", rekao je ambasador Drobnič.

Zamjenik generalnog sekretara RCC-a Turdiu je pozdravio visok nivo političke posvećenosti regionalnoj saradnji usmjerenoj ka realizaciji Dimenzije "Digitalno društvo" iz Strategije JIE 2020 i e-SEE Agende+, koja je jasno izražena u Zajedničkoj ministarskoj izjavi.

Turdiu je izrazio zahvalnost za mandat koji je RCC-u dat za proširenje regionalne inicijative vezane za roming usluge, kao jedne od ključnih aktivnosti koja je istinski pokrenuta na regionalnom nivou, sa direktnim prednostima za naše građane te za pokretanje analize tržišta i uspostavljanje zajedničke platforme za istraživanje tehničkih aspekata ovog poduhvata.

Učesnici konferencije pozdravili su napore za smanjenje cijena u okviru rominga kao i za smanjenje tarifa operatera mobilne telefonije čime bi omogućili svojim pretplatnicima lakši i jeftiniji pristup i drugim mrežama.

U Deklaraciji se pruža snažna podrška Savjetu za Regionalnu saradnju u promovisanju regionalne saradnje u oblasti digitalnog društva i pružanju podrške raegionu Jugoistočne Evrope na putu ka EU, saopćeno je iz RCC-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti