Potpisan Memorandum o saradnji između Samita100 i KIF ZB6

17.10.2017. 16:33 / Izvor: Akta.ba
Potpisan Memorandum o saradnji između Samita100 i KIF ZB6

Komorski investicioni forum formiran je na Samitu o zapadnom Balkanu, održanom u Trstu.

U okviru šestog godišnjeg Samita100, u Skoplju je potpisan Memorandum o saradnji između regionalne platforme SAMIT100 i Komorskog investicionog foruma šest zemalja zapadnog Balkana – tijela za regionalnu saradnju komora Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Crne Gore.

Komorski investicioni forum formiran je na Samitu o zapadnom Balkanu, održanom u Trstu.

Prema riječima potpisnika, predsjedavajućeg Samita100, Živka Mukaetova, i predsjednika Privredne komore Srbije, Marka Čadeža, cilj memoranduma je da okupi sve snage iz privatnog sektora i jake regionalne kompanije da zajedno rade na sprovođenju dogovorenih projekata iz Berlinske inicijative.

"U Skoplju smo oficijelno dogovorili regionalnu saradnju Samita100 potpisivanjem Memoranduma o razumjevanju i saradnji između naše platforme i Komorskog investicionog foruma šest zemalja zapadnog Balkana. Memorandum ima za cilj podsticanje privredne saradnje i unaprjeđenje konkurentnosti regionalne i nacionalnih ekonomija", izjavio je Živko Mukaetov.

Referirajući se na povezivanje regiona i uspostavljanje saradnje s ciljem bržeg prometa robe i usluga Čadež je izjavio:

"Mi želimo da pomognemo u ostvarenju tih zadataka, kao što su uklanjanje carinskih barijera, sinhronizacija dokumentacije, ali i sinhronizovanje ostalih procedura. Na nama je da stalno držimo tu temu visoko na agendi i mislim da takva spremnost sada postoji, ali ne smijemo da se opustimo. Ovo je pitanje opstanka našeg regiona."

SAMIT 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope predstavlja jedinstvenu poslovnu inicijativu koja okuplja najistaknutije poslovne lidere Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije.

Inicijatori i organizatori SAMITA 100 su Alkaloid Skopje, zajedno sa Udruženjem menadžera Slovenije (MAS), BBI Bankom i ASA Holdingom iz Bosne i Hercegovine, Srpskom asocijacijom menadžera (SAM), Hrvatskom asocijacijom poslodavaca (HUP) i Atlas fondacijom iz Crne Gore.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti