Hrvatska za mjere zapošljavanja izdvaja rekordnih 400 milijuna maraka

04.07.2018. 07:49 / Izvor: Fena
Hrvatska za mjere zapošljavanja izdvaja rekordnih 400 milijuna maraka

Paket mjera koji je u izmijenjenom i jednostavnijem obliku pokrenut od ove godine pod nazivom Zaposli se u Hrvatskoj.

Hrvatsko ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u ovoj godini za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja ima na raspolaganju rekordnih 1,6 milijardu kuna (oko 400 milijuna maraka) što je dovoljno za 'aktivaciju' gotovo 36 ili 37 tisuća osoba, rekla je državna tajnica Katarina Ivanković Knežević na predstavljanju mjera u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

"Paket mjera koji je u izmijenjenom i jednostavnijem obliku pokrenut od ove godine pod nazivom Zaposli se u Hrvatskoj, nudi mogućnost od samozapošljavanja i samousavršavanja do stalnog sezonca", rekla je Ivanković Knežević, javlja Hina.

U posljednje dvije godine, napomenula je, zabilježen je značajan broj osoba koje rade kao stalni sezonci. To znači da zaposlenik dio mjeseci radi za poslodavca u sezoni a ostali dio dobiva naknadu sa Zavoda za zapošljavanje, koja se kreće do najviše 4000 kuna (oko tisuću maraka) za prva tri mjeseca, a kasnije se smanjuje.

Vezano za mjeru posebne podrške samozapošljavanja, statistike govore da je u prvih pet mjeseci 150 posto više ugovorenih podrški nego cijele prošle godine. Iako je interes velik, gotovo pola zahtjeva za samozapošljavanje bude odbijeno jer poslovni planovi nisu napravljeni zadovoljavajuće, odnosno podnositelji ne znaju kako staviti ideju staviti na papir.

Uz mjere zapošljavanja, državna tajnica je spomenula i mjere zadržavanja, koje su namijenjene zadržavanju osoba u Hrvatskoj, ali i projekt Zaželi u sklopu kojeg je dosad zaposleno 3800 žena koje brinu za 20 tisuća staračkih i samačkih kućanstava. U sklopu tog projekta koji se financira iz europskih socijalnih fondova do kraja ljeta bit će zaposleno više od 7000 žena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti