Samir Vildić: BiH može biti partner Turske i njena ekonomska kapija Evrope

02.04.2018. 13:16 / Izvor: Akta.ba
Samir Vildić: BiH može biti partner Turske i njena ekonomska kapija Evrope

Trgovinski i ekonomski odnosi između Bosne i Hercegovine i Turske su u stalnom porastu.

Trgovinski i ekonomski odnosi između Bosne i Hercegovine i Turske su u stalnom porastu. U posljednjih sedam  godina uvoz iz Turske je porastao sa 225 na 350 miliona dolara, izvoz za Tursku je porastao sa 70 na 270 miliona dolara, a ukupni trgovinski obim između dvije države porastao je sa 295 na 620 miliona dolara.  U razgovoru sa poslovni portal Akta.ba direktora za BiH u Centru za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom – "BIGMEV" Samir Vildić  kaže kako je Turska kao strani investitor u Bosni i Hercegovini sa nekog 14-15. mjesta sada na devetom mjestu, a trenutno je sedma država po trgovinskom obimu.

IZ BIH U TURSKU IDE MESO, BRAŠNO, ULJE...

"Posebno treba naglasiti da je u prva tri mjeseca ove godine izvoz iz Bosne za Tursku premašio uvoz roba iz Turske za Bosnu. Svemu ovome treba dodati preko 800 projekata TIKE koje je realizirala u Bosni i Hercegovini i kredite Ziraat Banke. Poslovni rezultati su uočljivi", kazao je Vildić.

Govoreći o izvoznim i uvoznim rezultatima kaže kako smo iz Turske posljednjih godina najviše uvozili tekstil, aluminijske profile, razne mašine, voće i povrće, prehrambene artikale..., a izvozili smo ulje, meso, brašno, šećer...

Najveći vrh Turske je posjetio BiH, koliko je ovo važno za BiH, koliko će da doprinese novim investicijama i razvijanju boljih odnosa?

Posjeta premijera Republike Turske Binali Jildirima važna je iz više razloga, Akcenat većine razgovora bio je u vezi ekonomskih i poslovnih odnosa. Razgovarano je o velikim zajedničkim projektima, poput autoputa Sarajevo-Beograd. Naravno, razgovaralo se i o unapređenju bilateralnih i regionalnih odnosa i saradnje. Bosni i Hercegovini su potrebni jaki ekonomski partneri, a Turska zasigurno može biti jedan od njih, jer smo svjedoci ekonomskog uspjeha Turske. Ova posjeta je ustvari piprema za dolazak turskog predsjednika Erdogana Bosni i Hercegovini.

Može li BiH biti potencijalni partner Turske?

BiH može biti potencijalni partner Turske i njena ekonomska kapija Evrope. U ovom kontekstu, bitno je znati da je Bosna i Hercegovina važan partner za Tursku u istoj mjeri koliko je i Turska važna Bosni i Hercegovini. Blizina i nesmetan izvoz na evropsko tržište, kvalitetna radna snaga i jeftine porezne stope u Bosni i Hercegovini samo su neki od potencijala naše države.

BIGMEV radi na spajanju investicija sa investitorima u tome ste jako dobri, možete li mi navesti neke od uspješnih investicija?

BIGMEV već osam godina djeluje kao svojevrsni poslovni most između dvije države. Mi smo tu, sa svojom mladom ekipom i iskustvom sa terena da olakšamo na obje strane. Od svega do danas urađenog ne bih nikoga posebno izdvajao.

INVESTICIJA U KLAONICU

Koliko ugovor o Slobodnoj trgovini doprinosi razvijanju boljih ekonomskih odnosa dvije države?

Ugovor o Slobodnoj trgovini između dvije države odavno postoji,  urađeno je njegovo proširenje sa nekim specifičnim dodacima, kao što je produžavanje kvote za izvoz mesa iz BiH za Tursku. Do sada je bio slučaj da se na početku svake godine donosi odluka o izvozu mesa, što u praktičnosti nije donosilo nove investicije u sektoru. Sada će to biti produženo na duži period, zato možemo očekivati da će turske firme u Bosni i Hercegovini investirati u sektoru stočarstva. U razgovoru je i izgradnja velike klaonice.

Polovinom ove godine najavljena je posjeta Bosni i Hercegovini turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdogana, i pored ovog ugovora biće potpisano desetak novih sporazuma iz raznih oblasti.

Na što će se BIGMEV fokusirati u narednom periodu?

BIGMEV će kao i do sada raditi na osnovim ciljevima, a to su prije svega izvoz bosanskih proizvoda na tursko tržište i privlačenje turskih investicija u Bosnu i Hercegovinu. Isto tako svakim danom sve je više upita privrednih subjekata, te radimo na pronalaženju poslovnih partnera iz Turske za naše firme koje se javljaju sa projektima i poslovnim idejama. Ovu priliku želim da iskoristim da pozovem naše firme da se jave BIGMEV-u, bilo da se radi o nekom projektu, ideji, uvozu ili izvozu određenih proizvoda. Naša svrha postojanja, vizija i misija jeste usmjerena ka usluzi našim firmama i Bosni i Hercegovini.

Razgovarala: Elvira Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti