Skok u poslovne vode: Anima Knitts i Wooling vuneni proizvodi osvajaju tržište

07.12.2018. 08:46 / Izvor: Akta.ba
Skok u poslovne vode: Anima Knitts i Wooling vuneni proizvodi osvajaju tržište
OTVORI GALERIJU

Lejla Mandžuka Smajić i njena mala tvornica unikatnih kreatura Anima Knitts iz Travnika proizvodi ručno kreirane proizvode od čiste vune domaće ovce pramenke.

Prekrasne priče za djecu o kapici Loonici, medvjedice Lu, ZsaZsa sovice, Coco žirafe, ovčice Meg i psa tornjaka Mr. T-ja. Sve su to bajkoviti likovi Lejle Mandžuka Smajić i njene male tvornice unikatnih kreatura Anima Knitts iz Travnika koja proizvodi ručno kreirane proizvode od čiste vune domaće ovce pramenke.

Iz ove male tvornice stiže i novost za odrasle Wooling - spužvica za piling lica koje će obradovati sve dame kojima su zdravlje i njega na prvom mjestu

Radi se o potpuno prirodnoj spužvici za čišćenje lica koja se također pravi od čiste vune domaće ovce Pramenke. Bez ikakvih aditiva ili umjetnih boja, anti-alergena Wooling spužvica idealno je rješenje za čišćenje svih tipove kože. Vuna od koje se ova jedinstvena spužvica pravi, oštrija je u odnosu na moher vunu te je idealna za piling lica. 

Vlasnica i glavni "krivac" za sve divne Anima Knitts proizvode Lejla Mandžuka Smajić u razgovoru za portal Akta.ba kaže da posljednjih nekoliko godina jako puno koristi domaću vunu u proizvodnji svojih radova jer smatra da je to odličan materijal koji je u potpunosti podcijenjen i nedovoljno iskorišten.

"Vuna se nakon šišanja jednostavno baca i tako zapravo zagađuje okolinu. Na društvenim mrežama sam vidjela da se dosta koristi sapun obložen merino vunom kao mehanički čistač kože. Ponukana tom idejom, odlučila sam napraviti prirodni proizvod, bez ikakvih aditiva, umjetnih boja ili bilo koji drugih tvari koje mogu štetiti našoj koži. Kombinacija te ideje i već stečenog iskustva u radu sa domaćom vunom ovce pramenke, sama se nametnula kao rješenje i tako je nastao konačni proizvod u obliku srca nazvan Wooling (engl. Wool – vuna i piling)", priča nam ona.

Govoreći o prednostima korištenja spužvice Wooling, kaže da ona prije svega na prirodan način ostranjuje mrtve stanice kože, potiče cirkulaciju i vraća koži prirodni sjaj. 

"Apsolutno nije štetna niti za vašu kožu, a ni za okolinu jer tako prirodna, vuna je bio-razgradiva. Wooling spužvica je nešto oštrija u odnosu na druge mehaničke čistače što je i njena prednost jer ste sigurni da nakon masiranja kože lica Woolingom, vaša koža je dobro očišćena", navodi ona. 

Opranu i iščešljanu vunu nabavljaju od nekoliko dobavljača iz Bosne i Hercegovine.

Što se same proizvodnje tiče, trenutno je na proizvodnji i pakovanju Woolinga angažovano 10 žena koje vrijedno rade i svakodnevno produciraju Wooling u radionici u Travniku. 

Inače, Wooling je prepoznat od strane stručnjaka iz dm-a kao inovativan i proizvod koji će biti interesantan tržištu, tako da će se od decembra 2018. moći pronaći na policama svih dm drogerija.

"dm je dobro poznati lanac drogerija prisutan na tržištu u većini evropskih država. To je dobro prepoznatljivo mjesto gdje kupuju svi oni koji traže dobar i kvalitetan proizvod. Nama je iznimno drago što smo postali dio te velike priče i radujemo se suradnji. Pored dm drogerija, od februara mjeseca 2019. godine, Wooling spužvice će biti dostupne i putem oficijelne Wooling web stranice", ističe Lejla.

Prema razvojnom planu, već su napravili veliki skok u ozbiljne poslovne vode tako da planiraju i proširenje proizvodnje za 6 mjeseci, ukoliko tržište ne bude diktiralo da to urade i ranije.

Otkriva nam da će od januara 2019. godine Wooling prilagoditi i najmlađim korisnicima, te će je proizvoditi u njima zanimljivim, životinjskim oblicima.

"Nakon najmlađih i najslađih, Wooling ćemo prilagoditi i muškoj populaciji. Ključ uspjeha je inovativnost i nemirni duh koji nas tjera da uvijek idemo naprijed i razmišljamo o novim idejama", govori ona. 

Za kraj naglašava da su njihove aktivnosti usko vezane za Wooling razvojni plan.

"Ono što vam možemo obećati jeste da je ovo srculence tek jedan u nizu proizvoda koje planiramo plasirati u narednih godinu dana. Naravno, ništa od toga neće biti moguće bez podrške naših sugrađana koje i ovom prilikom molim da kada vide naše spužvice u dm drogerijama, ne zanemare ih jer je svaka od njih ručno i sa puno ljubavi rađena. Kupovinom Woolinga direktno podržavate kako okolinu tako i 10 porodica naših vrijednih suradnica", poručuje Lejla Mandžuka Smajić.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti