Virus korona gura svjetske privrede ka recesiji

24.02.2020. 12:08 / Izvor: Nezavisne novine
Virus korona gura svjetske privrede ka recesiji

Negativan trend bilježe ekonomije širom svijeta, uključujući i pojedine velike ekonomske sile, što otvara pitanje sposobnosti globalne ekonomije da se odupre šoku izazvanom virusom korona.

Negativan trend bilježe ekonomije širom svijeta, uključujući i pojedine velike ekonomske sile, što otvara pitanje sposobnosti globalne ekonomije da se odupre šoku izazvanom virusom korona.

Tržišta širom svijeta prethodne sedmice su završila u stanju rastuće panike. Nije teško pronaći razlog: virus korona nastavlja da se širi i postoje naznake da bi neke od najvećih svjetskih ekonomija mogle upasti u recesiju, kada se efekti uzbune zbog virusa pomiješaju s nekim njihovim ranije definisanim slabostima.

Kao treća ekonomija svijeta, Japan je zabilježio pad od 1.6 odsto u posljednjem tromjesečju 2019. godine, pokušavajući da apsorbuje efekte lutanja u poreskoj politici kao i posljedice razornog tajfuna. U pitanju je najveći pad u jednom tromjesečju mjeren u odnosu na prethodno tromjesečje, još od 2014. godine.

Za najveću evropsku ekonomiju, Njemačku, širenje virusa nadovezalo se na usporavanje privrednog rasta uzrokovano teškoćama kroz koje prolaze fabrike u zemlji. Respektabilni indikator ekonomskog stanja u Njemačkoj (ZEW) značajno je opao tokom februara, odražavajući strahovanja da virus može ugroziti svjetsku trgovinu.

Ekonomista Banke Amerike Itan Haris ukazuje na brojne manje ekonomije koje su takođe pogođene ovim stanjem. Hong Kong se već nalazi u recesiji, a Singapur bi uskoro mogao da se nađe u sličnoj situaciji.

"Indonežanski bruto domaći proizvod dostigao je najnižu tačku u posljednje tri godine, dok Malezija bilježi najgore brojke na ovom polju u posljednjih deset godina", istakao je Haris.

Usporavanje ekonomske aktivnosti zabilježili su i pokretači svjetskog privrednog rasta, Kina i Indija, kako pokazuju podaci za posljednje tromjesečje 2019. godine.

Haris napominje da je nešto slabija statistika u četvrtom tromjesečju rezultat trgovinskog rata između Amerike i Kine koji je predugo trajao, a virus korona je samo dodatno pogoršao stvari.

"Globalni igrači na tržištu kapitala su se oporavili nakon smirivanja u trgovinskim odnosima Amerike i Kine, ali kompanije s lancima snabdijevanja koji imaju globalnu pokrivenost ostaju i dalje u vrlo neizvjesnoj situaciji", rekao je Haris.

Ni pozicija Amerike nije tako čvrsta kao što se mislilo. Prema podacima IHS Markita, sektor usluga u Americi doživio je pad tokom februara, s podacima koji predstavljaju najlošiji rezultat u proteklih 76 mjeseci, a to je ujedno i prvi pad tokom posljednje četiri godine.

Predsjednik Amerike Donald Tramp otputovao je u državnu posjetu Indiji, gdje će se susresti s indijskim premijerom Narendrom Modijem.

U međuvremenu, u pozadini se odvija trgovinski rat između SAD-a i jedne od najvažnijih svjetskih ekonomija u nastajanju, navodi "CNN".

Naime, prošle godine Trampova administracija ukinula je Indiji povlašteni status u trgovini s SAD, koji je toj zemlji omogućavao izvoz u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara bez carine. Indija je kao odgovor uvela više carinske stope na određene američke izvozne proizvode.

SAD su od tada okupirane drugim trgovačkim sukobima – postizanjem "primirja" u trgovini s Kinom. Ali nakon "prve faze" sporazuma s Pekingom, konflikt s Indijom možda ponovo dobije pažnju. To bi moglo značiti korak unazad u dogovorima ili prekid komunikacije i veće eskalacije.

Trampov glavni ekonomski savjetnik, Leri Kadlov, rekao je novinarima u petak da ne očekuje da će se prilikom posjete mnogo pričati o trgovini.

"Mislim da biste mogli vidjeti njegovu otvorenu spremnost da pregovara s Indijom. On i Modi su prijatelji", rekao je Kadlov.

Međutim, Tramp je i kineskog predsjednika Si Đinpinga redovno nazivao prijateljem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti