Ruska vakcina će biti registrovana 12. augusta

11.08.2020. 08:51 / Izvor: Akta.ba
Ruska vakcina će biti registrovana 12. augusta

Ranije je ministar zdravlja Mihail Muraško saopćio da je masovna vakcinacija protiv virusa korona u Rusiji planirana za oktobar.

Ruska vakcina protiv COVID-a 19, koju je napravio centar "Gamalej", biće registrovana 12. augusta, a prvi će je primiti medicinski radnici i stariji stanovnici zemlje, izjavio je zamjenik ministra zdravlja Rusije Oleg Gridnjev.

"Sada je u toku posljednja, treća faza testiranja. Ispitivanje vakcine je veoma važno. Treba da shvatimo da vakcina mora biti sigurna. Prvo će se vakcinisati medicinski radnici i starije osobe", rekao je Gridnjev.

Dodao je da će biti moguće ocijeniti efikasnost vakcine tek kada se formira imunitet u populaciji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Sputnjik.

Klinička testiranja započeta u junu

Ranije je ministar zdravlja Mihail Muraško saopćio da je masovna vakcinacija protiv virusa korona u Rusiji planirana za oktobar.

Klinička testiranja vakcine koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamalej" započeta su na Univerzitetu Sečenov 18. juna, a u testiranju je učestvovalo 38 dobrovoljaca, od kojih su svi stekli imunitet na virus korona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin na FB profilu je napisao da su ruski znanstvenici prošli sve potrebne faze ispitivanja i dokazali sigurnost i učinkovitost lijeka.

"Naš se lijek adekvatno nosio s epidemijom i sada daje nadu ne samo našoj zemlji, već i cijelom svijetu. Jednom je Sovjetski satelit čovječanstvu otvorio put u Svemir, sada će rusko cjepivo otvoriti put ka budućnosti bez COVID-19, maski i socijalne izolacije", kazao je Putin

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti