Emirati ukinuli bojkot izraelskih proizvoda

30.08.2020. 11:56 / Izvor: HINA
Emirati ukinuli bojkot izraelskih proizvoda

Trumpov visoki savjetnik Jared Kushner također će putovati zrakoplovom El Al Airlinesa.

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata ukinuo je bojkot izraelskih proizvoda i dopustio sklapanje trgovinskih i financijskih sporazuma između dvije zemlje, objavio je WAM, državna novinska agencija UAE-a.  Svrha je izvršne uredbe predsjednika UAE-a Kalife bin Zajed al-Nahjana "podržati bilateralnu suradnju kako bi se uspostavili bilateralni odnosi", navodi WAM, piše Hina. 

Istovremeno izraelska zrakoplovna kompanija El Al uvodi prvu izravnu liniju Tel Aviv - Abu Dabi, kojom će izraelska delegacija i savjetnici predsjednika Donalda Trumpa, koji su bili posrednici prilikom uspostave diplomatskih odnosa između Izraela i UAE-a 13. kolovoza, stići u Abu Dabi.

Trumpov visoki savjetnik Jared Kushner također će putovati zrakoplovom El Al Airlinesa koji će se u 10 sati po lokalnom vremenu 31. listopada uputiti prema UAE-u, rekao je američki dužnosnik.

Današnja uredba slijedi nakon povijesnog mirovnog dogovora između Izraela i Emirata 13. kolovoza uz posredovanje Sjedinjenih Država što treba voditi punoj normalizaciji diplomatskih odnosa dviju zemalja. Prije službenog potpisivanja sporazuma između Izraela i UAE-a predstoje pregovori o pojedinostima poput otvaranja veleposlanstva, trgovinskim i prometnim vezama.

Ne postoji službena zračna linija između Izraela i UAE-a te je nejasno hoće li El Al imati dozvolu za let u saudijskom zračnom prostoru, budući da Saudijska Arabija nema uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom, piše Hina  

U svibnju je zrakoplov Etihad Airwaysa letio iz UAE-a u Tel Aviv kako bi dostavio pošiljku Palestincima za borbu protiv pandemije, što je bio prvi let aviokompanije iz UAE-a za Izrael.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti