cargo-partner nadograđuje skladišta u sjeveroistočnoj Europi

10.08.2021. 10:42 / Izvor: Akta.ba
cargo-partner nadograđuje skladišta u sjeveroistočnoj Europi

Kao dio strateškog fokusa kompanije, cargo-partner nastavlja širiti svoje skladišne kapacitete širom svijeta.

Kao dio strateškog fokusa kompanije, cargo-partner nastavlja širiti svoje skladišne kapacitete širom svijeta. Najnovija ulaganja u iLogistics centre Brwinów kod Varšave (Poljska), Dunajská Streda kod Bratislave (Slovačka) i Dobrovíz kraj Praga (Češka) reakcija su na stalno rastuću potražnju u regiji.

Proces proširenja i certificiranja u Poljskoj

cargo-partner posluje u Poljskoj od 1998. godine i danas je jedan od glavnih dobavljača međunarodnog transporta i info-logistike u zemlji. Od juna 2021. godine cargo-partner je povećao svoj skladišni kapacitet u Brwinówu za dodatnih 3.000 m². iLogistics Centar sada pruža 11.000 m² skladišnog prostora u temperaturnom opsegu od +15 do +25°C, uključujući i skladište od 1.000 m². Objekat se nalazi u zgradi klase A u logističkom parku MLP II, jugozapadno od Varšave i pored autoceste A2, najvažnije veze zapad-istok u Poljskoj.

Milan Lani, korporativni direktor za upravljanje proizvodima za ugovornu logistiku u cargo-partneru, objašnjava strateški značaj skladišta: "Zahvaljujući svom položaju u središtu zemlje, naš iLogistics Center Brwinów idealno je središte za distribuciju u Poljskoj i mnogim drugim europskim zemljama. Neposredna blizina aerodroma Varšava također ga čini strateškom tačkom za međunarodni zračni prijevoz. 3.000 m² koje smo sada dodali objektu namjenjeni su pretovaru i skladištenju rasutih tereta."

Paralelno s proširenjem svog pogona u Brwinówu, cargo-partner u Poljskoj ojačao je fokus na kvalitetu i kontrolu procesa i stekao odgovarajuće IFS i BDP certifikate. Dobavljač logistike trenutno radi na dobivanju HACCP certifikata za svoj iLogistics Center Brwinów, kao i za  iLogistics Center Zory, koji pruža 6.650 m² skladišnog prostora u blizini posebne ekonomske zone Katowice. U kombinaciji s manjim skladištem partnera u Poznanju, kompanija u Poljskoj upravlja ukupnom skladišnom površinom od gotovo 20.000 m² s više od 13.000 paletnih mjesta.

5.200 dodatnih paletnih mjesta u Slovačkoj

Samo godinu dana nakon najnovijeg širenja iLogistics Centra u Dunajskoj Stredi, cargo-partner u Slovačkoj još je jednom odlučio investirati kako bi udovoljio velikoj potražnji za skladišnim uslugama u regiji.

Milan Lani kaže: "Ova investicija će nam pomoći da iskoristimo punih 14,5 m visine skladišnog prostora i da povećamo broj paletnih mjesta. Proširenje će biti podijeljeno u dvije faze: tijekom prve faze povećavamo svoje kapacitete za 3.600 paletnih mjesta, a u rad smo uveli i dva nova viljuškara. Druga faza bit će realizirana početkom septembra, a sastojat će se od dodatnih 1.600 paletnih mjesta."

Zahvaljujući direktnoj povezanosti sa željezničkim kontejnerskim terminalom METRANS, ovo skladište je jedno od najvažnijih čvorišta željezničkog transporta u Europi. Njegov povoljan položaj nudi pristup željeznicom većini glavnih pomorskih luka u Europi, kao i brže veze iz Kine putem Novog puta svile. Iz svog distributivnog centra u Dunajskoj Stredi, cargo-partner isporučuje automobilske komponente vodećim OEM proizvođačima u nekoliko europskih zemalja, uključujući Slovačku, Mađarsku, Austriju i Češku. Moderne skladišne hale pružaju 30.300 paletnih mjesta na 18.300 m² skladišnog prostora, uključujući 3.300 m² carinskog skladišta. Zajedno sa iLogistics Centrom u Bratislavi, cargo-partner u Slovačkoj posjeduje ukupno 26.500 m² skladišnog prostora, sa više od 44.000 paletnih mjesta, nudeći široku paletu usluga s dodanom vrijednošću za svoje kupce.

Jačanje stručnosti za skladištenje prehrambenih proizvoda u Češkoj Republici

cargo-partner u Češkoj stavlja poseban fokus na rješenja za skladištenje i distribuciju za sektor prehrambenih i lako kvarljivih proizvoda. U iLogistics centru u Dobrovízu, blizu praškog aerodroma, kompanija nudi skladište temperaturnog raspona +15 do +25°C, kao i +2 do +8°C. Kako bi proširio svoju stručnost i upotpunio svoj portfolio usluga u prehrambenoj industriji, cargo-partner je od 1. juna 2021. godine preuzeo češku kompaniju Gibon Logistics.

O cargo-partneru 

cargo-partner je privatni pružatelj info-logistike koji nudi sveobuhvatan portfolio rješenja za vazdušni, pomorski, kopneni transport i skladištenje. Sa skoro 40 godina stručnosti u informatičkoj tehnologiji i optimizaciji lanca snabdijevanja, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok spektar industrija kako bi stvorila konkurentne pogodnosti za svoje kupce širom sveta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je 2020. ostvario promet od preko milijardu eura i trenutno zapošljava 3.250 ljudi širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti