Australija se obavezala da će postići neto nultu emisiju ugljika do 2050. godine

26.10.2021. 09:37 / Izvor: Agencije
emisija ugljika

Jedan od najviše kritikovanih zagađivača svijeta, Australija, obećala je da će postići neto nultu emisiju ugljika do 2050. godine.

Jedan od najviše kritikovanih zagađivača svijeta, Australija, obećala je da će postići neto nultu emisiju ugljika do 2050. godine.

Australski premijer Scott Morrison dao je dugo odgađano obećanje nakon rasprave sa zastupnicima unutar svoje vlade.

Rekao je da Australija ima plan za smanjenje emisija, ali to neće uključivati ukidanje velikih sektora fosilnih goriva.

Država također neće postaviti ambiciozne ciljeve za 2030. godine što je cilj globalnog samita COP26 koji se održava sljedećeg mjeseca.

- Neće nam držati predavanja drugi koji ne razumiju Australiju. Australski način je kako to radite, a ne ako to radite. Radi se o tome da to učinite - napisao je premijer Morrison u novinskoj kolumni u utorak.

Kako bi zaustavili najgore posljedice klimatskih promjena, nacije su se obavezale ograničiti porast temperature na 1,5 stepen Celzijusa do 2050. godine.

To zahtijeva smanjenje emisija za 45 posto do 2030. godine i postizanje neto nule do 2050. godine, kažu naučnici. Više od 100 zemalja obavezalo se na neutralnost ugljika.

Australija već dugo zaostaje za klimatskim djelovanjem, dovodeći je u sve veću suprotnost sa strateškim saveznicima, uključujući SAD i UK.

Neto nula emisija znači da se ne povećava količina stakleničkih plinova u atmosferi.

Postiže se kombinacijom što je moguće većeg smanjenja emisija – uglavnom smanjenjem plinova poput ugljikovog dioksida (CO2), koji se oslobađaju pri korištenju fosilnih goriva – i takozvanih mjera nadoknade, poput sadnje stabala i tehnologije hvatanja ugljikovog dioksida.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti