Australija najavljuje zakon protiv kleveta i trolova na internetu

30.11.2021. 11:22 / Izvor: BHRT
Australija

Australijska vlada najavila je zakon o borbi protiv klevete, uznemiravanja i trolova na internetu koji će omogućiti podnošenje tužbe za sporan sadržaj

Australijska vlada najavila je zakon o borbi protiv klevete, uznemiravanja i trolova na internetu koji će omogućiti podnošenje tužbe za sporan sadržaj, dok će giganti društvenih mreža biti odgovorni za skupljanje podataka o anonimnim korisnicima koji objavljuju takav sadržaj.

Kritičari, međutim, kažu da prijedlog zakona ne ide dovoljno daleko i da se mjere mogu lako zaobići.

Giganti društvenih medija biće primorani da predaju podatke o anonimnim korisnicima koji objavljuju postove s klevetama, kako australijska vlada tvrdi, prvim mjerama u svijetu za borbu protiv trolova.

Australijski premijer Scott Morisson rekao je u nedjelju da će zakon, koji će zahtjevati od Facebooka i Twitera da otkriju identitet trolova, biti predstavljen u parlamentu ove nedjelje.

Zakon će omogućiti žrtvama da podnesu tužbu za klevetu ako se štetni postovi ne uklone, dodajući da će postojati dva načina da se razotkriju trolovi i riješe sporovi.

Ako neko misli da je oklevetan, maltretiran ili napadnut na društvenima mrežama, moći će preko mehanizma za žalbe da traži od platforme uklanjanje uvrijedljivog materijala. Ako se sadržaj ne povuče, oštećeni mogu otići na sud tvrdeći da su oklevetani i primorati platformu da pruži podatke o osobi koja je objavila sporan post i ta osoba onda može biti tužena.

Premijer Morisson je upozorio internet gigante da će morati da prikupe identifikacione podatke, kao što su email adresa ili telefonski broj, za sve koji imaju nalog na njihovim mrežama.

Opozicioni lider Anthony Albanese rekao je da će njegova Laburistička partija sačekati da vidi detalje zakona prije nego što iznese stav, ali je postavio pitanje koliko se lako mogu izbjeći uvedene mjere, pošto bi trolovi jednostavno mogli da zatvore svoj australijski nalog i koriste stranu adresu da ga ponovo otvore.

Prema prijedlogu australijske vlade, platforme društvenih medija biće u obavezi da otkriju identitet anonimnih trolova ili će se one suočiti s isplatama za klevetu.

Ljudi koji vjeruju da su oklevetani na internetu moći će da dobiju sudske naloge koji zahtjevaju da internet giganti kao što su Twiter i Meta platforme, kompanija koja je bila poznata kao Facebook, identifikuju pojedince odgovorne za postove ili će, prema Morissonovim rečima, one morati da plate troškove klevete.

Prema postojećem zakonu, kompanije društvenih medija ne smatraju se izdavačima materijala koji se postavlja na njihove platforme. Ako korisnik objavi komentar s klevetom na Facebook, pravnu odgovornost snosi vlasnik stranice.

Dok australijska vlada najavljuje neke od najstrožijih zakona na svijetu u borbi protiv trolova, stručnjaci kažu da oni ipak neće pomoći u suzbijanju maltretiranja na internetu ili cyber mržnje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti