Australija počinje sa vakcinisanjem djece od 5 do 11 godina

10.12.2021. 09:36 / Izvor: Fena
vakcinacija

Australija će od 10. januara početi davati vakcine protiv COVID-19 za djecu od 5 do 11 godina, rekao je u petak premijer Scott Morrison, nakon što su uklonili konačne regulatorne prepreke.

Australija će od 10. januara početi davati vakcine protiv COVID-19 za djecu od 5 do 11 godina, rekao je u petak premijer Scott Morrison, nakon što su uklonili konačne regulatorne prepreke.

"Ovo će biti dobrodošla vijest za milione porodica širom zemlje koje žele priliku da njihova djeca budu vakcinisana", rekao je Morrison u izjavi.

Nakon pregleda podataka iz Kanade, savjetodavna grupa za vakcinaciju preporučila je interval od osam sedmica između dvije doze, koji se može skratiti na tri sedmice ako dođe do izbijanja.

Zasad će djeca primiti Pfizerovu vakcinu, dok regulatori procjenjuju prikladnost Moderna vakcine za djecu ovog uzrasta. Odluka se očekuje u narednim sedmicama, javlja Reuters.

Ova odluka dolazi u trenutku kada Australija nastoji da ubrza uvođenje dodatnih doza vakcina nakon što je postala jedna od zemalja s najvećom stopom vakcinisanih na svijetu. Skoro 90 posto stanovništva starije od 16 godina primilo je dvije doze cjepiva. Oko 70 posto djece uzrasta od 12 do 15 godina je potpuno vakcinisano.

Vlasti apeluju na ljude da se vakcinišu i trećom dozom zbog nove, zaraznije varijante omikrona, usljed stalnog porasta infekcija u Sydneyu, najvećem australskom gradu.

Država Novi Južni Wales prijavila je u petak 516 novih slučajeva, što je najveći porast u posljednja dva mjeseca.

Većina je uzrokovana varijantom delta, ali broj infekcija omikronom raste otkako je Australija prijavila svoj prvi slučaj prije otprilike dvije sedmice. Do sada je otkriveno oko 50 slučajeva, većina u Sydneyu.

Australija je prijavila oko 225.000 slučajeva zaraze COVID-19 i 2.084 smrtna slučaja, što je daleko manje od drugih zemalja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti